Hasselback krumpir ili harmonika krumpir je jelo koji je nastalo u Švedskoj, a poseban je zbog načina rezanja krumpira koji svojim izgledom podsjeća na harmoniku ili lepezu. Jelo datira iz 1950-ih kada je prvi put poslužen u hotelu Hasselbacken u Stockhlomu.
Ovo jelo je mekano iznutra, a hrskavo izvana, a možete ga poslužiti kao zasebno jelo, ali i kao prilog nekom mesu.
Sastojci:
- 600 g mladog krumpira
- maslinovo ulje
- papar, sol
- pečena paprika začin
- ružmarin
- češnjak
- majčina dušica
- 150 g slanine
- ribani sir
Priprema:
Krumpir operite i narežite ih na tanke ploške, ali ne do kraja. Potrebno je da ostanu spojeni na dnu, a kao pomoć koristite kineske štapiće koje stavite sa bočnih strana krumpira. Krumpir namažite dobro mješavinom ulja i začina, a tanke šnite slanine rasporedite između prereza. Kad sve napunite poredajte na tepsiju u koji ste stavili papir za pečenje i pospite krumpir sirom. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 220 stupnjeva oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite na 200 stupnjeva oko 10-15 minuta dok krumpir ne porumeni.