Isprobajte irski recept za jednostavno, a bogato i ukusno jelo od krumpira, s kupusom, porilukom i sirom te preliveno vrhnjem za kuhanje i zapečeno u pećnici. Toliko je zasitno da nećete ni primijetiti da nema mesa.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 450 g mladog kupusa
- 4 češnja češnjaka
- 2,5 šalice vrhnja za kuhanje
- 1,3 kg krumpira
- 200 g cheddar sira
- svježi peršin
- sušeni vlasac
Priprema:
U tavi na malo zagrijanog ulja popržite sitno nasjeckani poriluk. Kada omekša dodajte kupus koji ste narezali na trakice. Pospite i pržite još 10 minuta. Smanjiti temperaturu, pa zalijte s 2 žlice vode, dinstajte još 5 minuta dok ne omekša i karamelizira se.
Zatim u kupus dodajte nasjeckani češnjak. Nakon minutu kupus premjestimo na tanjur i u istu tavu dodamo vrhnje za kuhanje pa kuhamo dok ne zavrije.
Krumpir narezan na tanke kolutove posložite u vatrostalnu posudu. Posolite, pa zalijte malo vrhnjem za kuhanje. Zatim posložite kupus s porilukom, pa dodajte naribani cheddar. Zatim posložite još jedan sloj krumpira, posolite, premažite vrhnjem za kuhanje, zatim posložite kupus i pospite cheddar sirom. Na isti način složite još dva sloja, a zadnji red neka bude krumpir.
Vatrostalnu posudu obložite folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 30 minuta. Pospite nasjeckanim peršinom i vlascem.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice