Isprobajte irski recept za jednostavno, a bogato i ukusno jelo od krumpira, s kupusom, porilukom i sirom te preliveno vrhnjem za kuhanje i zapečeno u pećnici. Toliko je zasitno da nećete ni primijetiti da nema mesa. 

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 450 g mladog kupusa
  • 4 češnja češnjaka
  • 2,5 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1,3 kg krumpira
  • 200 g cheddar sira
  • svježi peršin
  • sušeni vlasac

Priprema:

U tavi na malo zagrijanog ulja popržite sitno nasjeckani poriluk. Kada omekša dodajte kupus koji ste narezali na trakice. Pospite i pržite još 10 minuta. Smanjiti temperaturu, pa zalijte s 2 žlice vode, dinstajte još 5 minuta dok ne omekša i karamelizira se.

Zatim u kupus dodajte nasjeckani češnjak. Nakon minutu kupus premjestimo na tanjur i u istu tavu dodamo vrhnje za kuhanje pa kuhamo dok ne zavrije.

Krumpir narezan na tanke kolutove posložite u vatrostalnu posudu. Posolite, pa zalijte malo vrhnjem za kuhanje. Zatim posložite kupus s porilukom, pa dodajte naribani cheddar. Zatim posložite još jedan sloj krumpira, posolite, premažite vrhnjem za kuhanje, zatim posložite kupus i pospite cheddar sirom. Na isti način složite još dva sloja, a zadnji red neka bude krumpir.

Vatrostalnu posudu obložite folijom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 30 minuta. Pospite nasjeckanim peršinom i vlascem.