Musakaje bogato i zasitno jelo koje se rado priprema, ali ako je stalno s istim sastojcima, brzo može dosaditi. Najčešće se priprema s krumpirom i mljevenim mesom, a kako je stiglo proljeće, napravite proljetnu verziju i to s tikvicama

Ovaj ručak bez mesa toliko je ukusan da će ukućani sigurno tražiti još jednu porciju. Recept je s YouTube kanala Frische Rezepte.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 500 g krumpira
  • 150 g tvrdog sira
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, papar, muškatni oraščić

Priprema:

Krumpir operite i ogulite te ga stavite u vodu oko 10 minuta. Zatim ga procijedite i naribajte na tanke kolutove te kuhajte u kipućoj vodi oko 7 minuta. Tikvicu također naribajte na tanke kolutove, posolite i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procijedite višak vode.

Otopite maslac u loncu pa dodajte brašno i promiješajte. Pržite nekoliko minuta uz miješanje pa zalijte mlijekom. Posolite, popaprite, pospite muškatnim oraščićem, kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Na kraju dodajte sir (50 g) i miješajte dok se ne otopi.

Na pleh stavite papir za pečenje, pa na njega obruč. Nauljite i rasporedite bešamel. Posložite krumpire, zatim premažite bešamelom, pospite naribanim sirom pa na red dolaze tikvice. Slažite tako dok ne potrošite sve, a zadnji sloj su tikvice pa bešamel.

Na kraju pospite naribanu mozzarellu te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.