Kao današnji recept dana preporučamo vam rižoto s plodovima mora, koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i kremastom teksturom riže. Kod rižota bitno je da koristite kvalitetnu arborio rižu.
Sastojci:
- 310 ml bijelog vina
- 500 g očišćenih dagnji
- 1, 25 l ribljeg temeljca
- 1/4 žličice šafrana
- 40 g neslanog maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g kozica
- 2 lignje narezane na kolutiće
- 8 jakobovih kapica
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 440 g riže arborio
- 125 ml pasate od rajčice
- 2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
Stavite vino u široku tavu na srednje jaku vatru. Pustite da prokuha pa dodajte dagnje i poklopite. Kuhajte, povremeno protresajući posudu, 3 minute dok se skoro sve školjke ne otvore (bacite sve dagnje koje ostanu neotvorene nakon tog vremena). Procijedite, sačuvajte tekućinu, zatim izvadite dagnje iz školjki i ostavite sa strane. U tavu stavite sačuvanu tekućinu, riblji temeljac i šafran te pustite da lagano kuha na laganoj vatri.
Otopite 30 g maslaca s 1 žlicom ulja u velikoj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Dodajte kozice i kuhajte 2-3 minute, okrećući, dok ne skuhaju. Izvadite u zdjelu i ostavite sa strane. Povećajte toplinu na najjaču. Dodajte lignje i jakobove kapice . Kuhajte, okrećući, 1-2 minute dok ne postane neprozirno i gotovo kuhano. Ostaviti sa strane sa kozicama.
Smanjite temperaturu na srednju i otopite preostalih 10 g maslaca s preostalom 1 žlicom ulja. Kuhajte luk , miješajući, 2-3 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak i rižu te miješajte 1-2 minute da se zrna prekriju. Dodajte punu šeflju vrućeg temeljca i miješajte dok se ne upije. Nastavite dodavati temeljac, jednu žlicu po jednu, miješajući i pazeći da se svaka upije prije dodavanja sljedeće, dok riža ne postane al dente. Ovo će trajati oko 20 minuta. Umiješajte plodove mora, pasatu i peršin . Začinite i kuhajte 1 minutu dok se ne zagrije. Poslužite ukrašeno peršinom.