Naš legendarni glazbenik Oliver Dragojević kroz cijelu karijeru naglašavao je svoju ljubav prema rodnoj Vela Luci na otoku Korčuli i Dalmaciji, a omiljen hobi bio mu je ribolov. Svojedobno je otkrio i da obožava jesti ribu, i to škarpinu, pripremljenu na saftu s makaronima (tjesteninom), a morski plodovi se ovako kuhaju u brudetu, gregadi i sličnim dalmatinskim tradicionalnim jelima.

Pronašli smo recept za ukusan brudet, a vi možete koristiti bijelu ribu po izboru, na primjer oradu, oslić ili škarpinu te dodati dagnje, kozice ili škampe.

Recept za jelo koje je Oliver Dragojević obožavao
Shutterstock 

Recept za brudet

Sastojci:

  • 4 komada ribe po izboru (npr. škarpina)
  • 500 g dagnji (možete zamijeniti s kozicama ili drugim školjkama po izboru)
  • 300 g tjestenine
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g rajčice pelata
  • 100 ml bijelog vina
  • 50 ml desertnog vina
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • sol
  • svježe mljeveni papar
gregada.jpeg
Shutterstock 

Priprema:

U posoljenoj vodi skuhajte makarone (ili tjesteninu po izboru) al dente.

Zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak i kad zamirišu, dodajte komade ribe i peršin. Posolite, popaprite, dodajte pelate, bijelo i desertno vino i kuhajte 5 minuta. Dodajte dagnje i napola skuhanu tjesteninu, pa kuhajte još nekoliko minuta, dok se školjke ne otvore i tjestenina nije potpuno kuhana.