Jela s tikvicama mnogima su omiljena, te vam zato danas donosimo tri recepta za jela s ovim povrćem.
Pileće rolice s tikvicama
Sastojci:
pileći file
tikvice
mljevena crvena paprika
malo svježeg đumbira
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Narežite piletinu na tanke ploške, utrljajte crvenu papriku, posolite i popaprite. Tikvice operite i narežite na tanke ploške, posolite i pokapajte maslinovim uljem, kratko popržite na tavi i stavite na papirnati ubrus.
Na piletinu posložite tikvice i preko njih naribajte malo svježeg đumbira. Zarolajte i pričvrstite čačkalicama. Pržite na ulju i okrećite, a ako su fileti veći i deblji možete dodati malo vode. Kad je gotovo izvadite čačkalice i narežite na kolutove.
Muffini s tikvicama i feta sirom
Sastojci:
2 tikvice
1 jaje
1/2 luka
1 paprika
50-70 g feta sira
60 g tvrdog sira
Još recepata s tikvicama potražite OVDJE
Priprema:
Tikvice ogulite i naribajte pa ih posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Kad puste vodu dobro ih procijedite.
Dodajte jaja u zdjelu, a zatim začinite po želji. Sve dobro izmiješajte, pa smjesu izlijte u kalup koji ste nauljili. Tanak sloj lijepo rasporedite po dnu i rubu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk pa dodajte nasjeckanu papriku kada luk omekša. Pržite dok paprika ne omekša pa punite tikvice. Na vrh stavite komad feta sira i vratite u pećnicu na još 5 minuta.
Rižoto s tikvicama
Sastojci:
2 tikvice
320 g riže
1250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
80 ml ulja
65 ml suhog bijelog vina
30 g parmezana
3 žlice maslaca
1-2 češnja češnjaka
sol i papar
Priprema:
U tavi zagrijte dvije žlice ulja. Dodajte narezane tikvice i pecite ih dvije do tri minute dok ne porumene. Ostavite ih sa strane. U tavu stavite sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute pa ga izvadite i stavite sa strane s tikvicama. Zagrijte temeljac u loncu.
U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i ostavite kuhati oko minutu. Ulijte vino i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije. Kad vino ispari smanjite temperaturu na najnižu i dodajte trećinu pripremljenog temeljca. Promiješajte.
Kad riža "upije" sav temeljac dodajte drugu trećinu. Promiješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac i dok riža ne bude kuhana al dente. Za kuhanje će vam trebati oko 20 minuta.
Maknite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, tikvice i češnjak. Posolite i popaprite po želji. Promiješajte i poslužite uz salatu.