Svi vole tikvice, a u kombinaciji sa sirom i tijestom savršen su ručak ili večera. 

Sastojci:

4 tikvice
2 ljubičasta luka
1 mrkva
2 paprike
7-8 gljiva
malo bosiljka
2 češnja češnjaka
3 jajeta
300 ml mlijeka
30 ml maslinovog ulja
5 žlica brašna
1 žlica praška za pecivo
1/2 vezice kopra
70 g tvrdog sira

Priprema:

U zdjelu stavite tikvice koje ste narezali na tanke trakice pa ih posolite. Pustite ih da odstoje oko 15 minuta, a zatim ocijedite od viška vode. U tavi na malo maslinovog ulja popržite ljubičasti luk narezan na rebarca. Kad omekša dodajte mrkvu isječenu na kolutiće, a potom i sitno sjeckanu papriku. Kada povrće omekša dodajte narezane gljive. Posolite, popaprite, pospite bosiljkom i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak, poklopite i pirjajte oko 7 minuta.

Umutiti posoljena jaja, pa uliti mlijeko. Zatim preliti maslinovim uljem, pa dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro izmiješajte i na kraju dodajte nasjeckani kopar. Poprženo povrće posložiti u pleh obložen papirom za pečenje, a zatim ga preliti dresingom. Na kraju dodajte procijeđene tikvice, pa dobro promiješajte. Prelijte preljevom i ponovno dobro promiješajte.

Pospite pitu ribanim sirom, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.

Izvor: StvarUkusa