Kako bi vas rješili muka traženja što kuhati ovog vikenda donosimo vam dva mesna recepta za ručak. Svinjetina punjena slaninom i gljivama ili probajte krmenadle u umaku od senfa. Koje god jelo da izaberete nećete pogriješiti.
Svinjetina punjena slaninom i gljivama
Sastojci:
- 1,2 kg svinjetine
- 120 g slanine
- 300 g šampinjona
- 1 češanj češnjaka
Priprema:
Meso prerežite po dužini i tako dok ga skroz ne "otvorite". Meso zarežite na nekoliko mjesta, prekrijte prozirnom folijom i izbijte batićem za meso. Zatim skinute prozirnu foliju, posoliti i popapriti. Dobro utrljajte začine, pa meso ostavite sa strane. Na suhoj tavi popržite nasjeckanu slaninu pa je izvadite i dodajte sitno nasjeckani luk.
Po potrebi prelite sa malo ulja, pa kada luk omekša dodajte nasjeckane gljive. Kada su šampinjoni gotovi dodajte nasjeckani češnjak i promiješajte. Na meso rasporedite slaninu, a zatim dodajte nadjev od gljiva. Zarolate i povežite kuhinjskim koncem, pa staviti u nauljenu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 90 minuta. Pečeno meso kratko popecite sa svih strana.
Kremasti krmenadli u umaku od senfa
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 750 g krmenadla bez kostiju
- sol i papar
- 65 g luka
- 1 žličica svježeg timijana
- 30 ml suhog bijelog vina
- 90 ml soka od jabuke
- 4 žlice senfa
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Zagrijte ulju u velikoj tavi na srednjoj vatri. Meso začinite, dodajte svinjetinu na tavu i pecite dok ne porumeni na dnu, prebacite na veliki tanjur.
Smanjite vatru na srednju dodajte luk i timijana, posolite i dinstajte uz povremeno miješanje dok ne omekša. Dodajte vino i kuhajte dok ne ispari. Umiješajte sok od jabuke i pustite da zavrije. Vratite meso okrenite zapečenu stranu prema gore, dinstajte meso 6 do 12 minuta. Prebacite meso na tanjur za serviranje.
U tavu ubacite senf i dinstajte dok ne ispari sve skupa malo, maknite s vatre i dodajte vrhnje za kuhanje i začinite, ako je još potrebno. Meso prelijte umakom i uživajte.