Ideja za vikend ručak nikad sočnija sporo pečena janjeća lopatica u marinadi s narančom i aromatičnom rižom. Ono što daje posebnu aromu ovom jelu su grožđice koje obogate i rižu i meso svojom slatkoćom. 

Sastojci:

  • 2 kg janjeće lopatice
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica mljevenog kima
  • 1 žličica sušene metvice
  • 1/2 žličice mljevene ljute paprike
  • 4 žlice meda
  • 2 žlice maslinovog ula
  • 200 ml soka od naranče
  • 150 g grožđica

Za rižu:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 30 g  maslaca
  • 300 g riže
  • 600 ml pilećeg temeljca
  • šaka nasjeckanog peršina
  • 30 g luka
Sporo pečena marinirana lopatica zbog koje će vas cijela obitelj obožavati
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130°C. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje. Češnjak, začine, med i ulje promiješajte za začinima, pa utrljajte na jenjetinu. Prelijte sokom od naranče, pospite grožđicama, pa dobro pokrijte folijom i pecite 4 sata. Maknite foliju, zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta da se umak i meso zapeku.

U međuvremenu zagrijte ulje i maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri da se maslac ne otopi. Dodajte rižu, miješajući. Nakon toga ulijte vrući pileći temeljac i pustite da prokuha. Pokrijte poklopcem koji čvrsto prijanja, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite 10 minuta da se smjesa zgusne. 

Vilicom izmiješajte rižu i umiješajte grožđice, veći dio peršina i luka pa dodajte preostali peršin i luk te poslužite uz janjetinu.