Top 5 recepata za najpoznatija talijanska jela

Proputujte Italiju u svojoj kuhinji i isprobajte originalne recepte talijanske gastronomske scene: carbonara, bolonjez, lazanje, pizza i tiramisu.

Shutterstock

Talijanska kuhinja je dijelom mediteranske gastronomije i jedna od najpopularnijih kuhinja svijeta. Nudi raznovrsnu ponudu jela, a najčešće boja namirnica je usklađena s bojama talijanske zastave. Utjecala je na nekoliko drugih kuhinja diljem svijeta, a jedno od glavnih obilježja je njezina jedinstvenost i jednostavnost jela. 

Na prvom je mjestu popisa 100 najboljih svjetskih kuhinja za 2023./24. godinu koji je objavio TasteAtlas, a danas hrvatska nogometna reprezentacija igra s talijanskom pa pronađite inspiraciju u naših top 5 recepata za najpoznatija talijanska jela: carbonara, bolonjez, lazanje, pizza i tiramisu.

Pasta carbonara

Sastojci:

  • 200 grama špageta
  • 3 velika žumanjka
  • 40 grama parmezana
  • 150 grama pancete ili slanine
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
raphael-nogueira-b29Qdj7zc5g-unsplash 

Priprema:

Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom. Pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte. Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode. Korom pancete natrljajte dno tepsije.

Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu. Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava. Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte. Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja.
Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.

Pizza Margarita

Shutterstock 

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • pola kocke kvasca
  • žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 1,5 dcl mlake vode
  • nekoliko žlica ulja ili masti

Za umak:

  • 1 mali režanj češnjaka
  • 2 dcl umaka od rajčice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ žličice sušenog origana
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 10 dkg svježeg sira mozzarella
  • parmezan

Priprema:

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga pola sata da se odmori. Za to vrijeme napravite umak za pizzu.

Kada je tijesto spremno, razvaljajte ga i stavite u lim za pečenje. Premažite umakom i dodajte nadjev. Margarita pizza je spremna za pečenje.

Lazanje

Sastojci:

  • 500 g listova za lazanje
  • mozzarella
  • parmezan
Shutterstock 

Za ragu:

  • 45 ml maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk
  • 1 stabljika celera
  • 1 mrkva
  • 150 g pancete
  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice pirea od rajčice (passata)
  • 200 ml temeljca

Za bešamel umak:

  • 100 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 1 litra mlijeka
  • 100 g parmezana (ili bilo kojeg drugog sira)
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

Rastopite maslac pa dodajte brašno i dobro promiješajte da nema grudica. Kad se smjesa zgusne ulijte mlijeko pa dodajte parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte kuhati na jakoj vatri jer ne želite da se umak zalijepi.

Pripremite ragu. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i pancetu pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro popržite. Pojačajte vatru, ulijte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razmutiti u malo juhe (1/2 kocke za juhu razmutiti u vrućoj vodi) i umiješati u meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2 sata uz povremeno provjeravanje i dolijevanje malo temeljca da se umak ne osuši.

Na dno tepsije ulijte ragu (umak bolonjez) pa prekrijte listom lazanja. Zatim ponovno ulijte ragu, a zatim i bešamel, kao i natrganu mozzarellu. Preko toga naribajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanja i tako redajte dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red nije kora, nego ragu, bešamel, mozzarella i parmezan. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja skinite foliju.

Bolognese umak

Sastojci:

  • 2 kg mljevenog mesa po izboru
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 5 žlica nasjeckanog celera, mrkve i luka 
  • pola šalice crnog ili bijelog vina
  • 2 litre passate ili pasirane rajčice
  • sol i papar
  • bosiljak
Shutterstock 

Priprema:
U tavu stavite ulje, dodajtemješavinu nasjeckanog celera, mrkve i luka i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte mljeveno meso po izboru i pirjajte do kraja na srednje jakoj vatri. Vrijeme je da ulijete vino ili temeljac. Ostavite da potpuno ispari. Dodajte ocijeđenu ili pasiranu rajčicu/passatu. Sve promiješajte. Umak kuhajte poklopljen oko tri sata. Nakon sat vremena dodajte sol i papar.

Tiramisu

Sastojci:

  • 500 grama mascarponea
  • 4 jaja
  • 80 grama šećera u prahu
  • 250 grama piškota
  • 2 dcl jake (slatke) kave
  • 1 dcl ruma (ili 2 dcl marsale)
  • kakao u prahu
pixabay 

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dobro istučemo sa šećerom i prstohvatom soli. Dodamo mascarpone i umiješamo kuhačom dok ne postane kompaktno. U drugoj posudi istučemo snijeg od bjelanjaka. Lagano snijeg umiješamo kuhačom u prethodnu dobivenu smjesu.

U većoj posudi pomiješamo kavu i rum te pripremimo posudu u koju ćemo slagati kolač. Piškote umačemo svega par sekundi, kako se ne bi raspale te ih slažemo u posudu. Kada popunimo cijelo dno, premažemo kremom. Na kremu ide još jedan red umočenih piškota i na njih krema. Ako nam sve nije stalo, možemo postupak nastaviti u drugoj manjoj posudi.

Kakao u prahu kroz sito pospemo po kolaču, a s količinom ne možete pogriješiti. Ostavite tiramisu da se ohladi u frižideru barem nekoliko sati.