TasteAtlas objavio je popis 100 najboljih svjetskih kuhinja za 2023./24. godinu, a Hrvatska se nalazi na prilično visokom 19. mjestu.
Najboljom svjetskom kuhinjom proglašena je talijanska, dok je na drugom mjestu japanska. Ove dvije kuhinje imale su isti broj bodova, ali je talijanska dobila prednost zbog više ocjene najboljeg jela – pizze. Na trećem mjestu nalazi se grčka kuhinja.
1. Talijanska
Najbolje ocijenjene namirnice: Pizza, Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana, Pesto Genovese, Burrata, Tagliatelle...
2. Japanska
Najbolje ocijenjene namirnice: Wagyu, Kaiseki, plavoperajna tuna, Hamamatsu gyoza, sushi, Ramen rezanci, Karaade, kobe govedina...
3. Grčka
Najbolje ocijenjene namirnice: Fava Santorinis, Kalamata, Fystiki Aeginas, Rodakina Naoussas, Pitarakia, Finiki Lakonias...
19. Hrvatska
Najbolje ocijenjene namirnice: slavonski kulen, baranjski kulen, zagorski mlinci, burek sa sirom, fuži, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, paška janjetina, krafne, sarma, paški sir, peka, dalmatinski pršut, gradele, pljukanci, kulenova seka, drniški pršut, kruh ispod peke, bijeli istarski tartuf, viška pogača, fritaja s tartufima, šurlice s škampima...
Najbolje ocijenjeni restorani s hrvatskom kuhinjom: Le Bistro Esplanade (Zagreb), Konoba Vinko (Konjevrate), Hotel Dunav (Ilok), Mala Hiža (Mačkovec), Restoran Johnson (Mošćenička Draga).
Doznajte i koja su najpopularnija hrvatska jela, pića i namirnice prema TasteAtlasu.
Inače među najpopularnija hrvatska jela spadaju brudet, štrukli, mađarica, fritule, kotlovina, sataraš, čobanac, peka, dalmatinska pašticada, buzara, burek sa sirom, gradele, janjetina s ražnja, crni rižot, poljički soparnik, hobotnica ispod peke, krafne, krvavice, punjena paprika, maneštra, fiš paprikaš, slane srdele, krpice sa zeljem, samoborska kremšnita, pinca, salata od hobotnice, janjetina ispod peke, međimurska gibanica, rozata, fuži s tartufima...
Najpopularnija hrvatska pića su rakija, plavac mali, loza, biska, istarska malvazija, slavonska šljivovica, dingač, prošek, pošip, Maraschino...
Cijeli popis najbolje ocijenjenih i najpopularnijih hrvatskih jela, pića, namirnica i restorana možete pogledati na TasteAtlas Croatia.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice