Teleća jetrica na venecijanski način je jelo čija će vas aroma osvojiti na prvu. Jetrice su odličan izvor željeza, a prije su bile jako popularna namjernica u gastronomiji. Okus jetrica odlično upotpunjuje okus crnog vina i češnjaka. Preporučujemo da jelo jedete uz kuhanu palentu.
Sastojci:
- 500 g telećih jetrica
- 4 luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 d crnog vina
- maslinovo ulje
- peršin sjeckani
- sol i papar
- kriške limuna
Priprema:
Luk oljuštite i narežite na tanke kolutiće. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i na njemu pirjajte luk i nasjeckani češnjak oko pola sata, dok ne omekša i lagano porumeni. Pirjani luk izvadite iz tave i stavite na tanjur sa strane.
Jetrica narežite na vrlo tanke kriške i kratko ih popržite na ulju na kojem se pirjao luk. Kad su gotove, jetrica posolite i popaprite pa stavite sa strane na tanjur s pirjanim lukom. Na kraju deglazirajte tavu crnim vinom kako biste iskorisili sokove od pirjanja i pečenja. Tim otopljenim slojem od pečenja prelijte jetrica i luk.
Na kraju pospite sjeckanim peršinom. Poslužite s kriškom limuna, a kao prilog najbolje je poslužiti palentu.