Jetrica su zdrava, a možete ih pripremati na razne načine, dinstana ili pečena. Predlažemo vam da svinjska jetrica isprobate u receptu s gljivama u kojem se zalijevaju bijelim vinom i začinima.

Sastojci:

3 žlice masti
500-600 g svinjske jetre
1 glavica luka

Za umak od gljiva:
500 g mješavine gljiva po izboru
3 žlice maslaca
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
malo majčine dušice
2 nasjeckana lista kadulje
2 žlice sherry vina
50 ml bijelog vina
250 ml pilećeg temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Mast zagrijte na jakoj vatri, kad se otopi, dodajte svinjsku jetricu i pržite s obje strane dok ne porumene. Svinjsku jetricu zatim prebacite u pleh, pospite nasjeckanim lukom i pecite na 180°C oko 20-25 minuta. Nakon toga jetrica izvadite i ostavite na toplom poklopljena, ali ne do kraja. U međuvremenu u drugoj posudi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri pa dodajte očišćene gljive. Popržite ih i kad porumene dodajte nasjeckani luk i češnjak i malo smanjite temperaturu. Kad gljive omekšaju dodajte majčinu dušicu i kadulju. Dobro promiješajte i dodajte sherry i bijelo vino. Malo pojačajte vatru, pa kuhajte dok se količina tekućine ne smanji za pola. Ulijte vrhnje za kuhanje i miješajte dok se sastojci ne povežu. Svinjsku jetricu nasjeckajte i prelijte umakom od gljiva i vina.

 Izvor: StvarUkusa