Punjene paprike su tradicionalno jelo istočne Europe koje se priprema od paprika i mješavine mljevenog mesa i luka. Najčešće se poslužuju uz pire krumpir, ali i domaći kruh ili tjesteninu. Isprobajte recept za punjenje paprike koje smo vam danas pripremili i uživajte u najboljim okusima ovog ljetnog jela.
Sastojci:
- 3 rajčice
- 1 češnja češnjaka
- 1 luk
Punjenje:
- češanj češnjaka
- 1 luk
- 300 g mljevene govedine
- 1 žlica paprike
- 1 žlica vegete
- papar
- 90 g riže
- 9 paprika babura
Umak:
- 100 g umak od rajćica
- 1 žličica šećera
- sol
- 2 žlice mljevenog peršina
- 500 ml vode
Priprema:
U dubokoj tepsiji pomiješajte rajčicu, češnjak i luk. Stavite u šećnicu i uključite je na 225 stupnjeva.
U velikoj tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte češnjak i luk i propasirati. Dodajte mljevenu junetinu, začine, pirjajte dok meso ne bude napola gotovo. Maknite s vatre.
U mali lonac dodajte rižu i 1 do 1,5 šalica vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok riža ne bude napola kuhana. U međuvremenu izvadite tepsiju iz pećnice i ostavite sa strane.
Dodajte rižu u tavu s mesom, miješajte dok se dobro ne sjedini. Svaku papriku nadjevati s nekoliko žlica nadjeva dok ne dođete do vrha svake paprike. Paprike stavite u tepsiju. U lonac pomiješajte umak od rajčice, šećer, sol, peršin i 2 šalice vode. Dobro promiješati. Ravnomjerno preliti preko paprika u tepsiji. Pecite paprike 60-75 minuta, često okrećući tepsiju, kao i paprike unutar tepsije. Na vrh dodajte malo kiselog vrhnja.
Izvor: Food