Punjene paprike su poznato tradicionalno jelo mnogih kultura, a najčešće se spremaju ljeti zbog sezone paprika. Rade se tako da je prvo potrebno izdubiti papriku i ako želite prepoloviti. Punjenje za paprike varira od kulture do kulture, a najčešće se pune mesom ili usitnjenim povrćem, poput slanutka ili graha. Pripremili smo za vas 3 verzije punjenih paprika, a na vama je da sami odlučite koja je vama najdraža.
1. Punjene paprike iz pećnice
Sastojci:
- 4 paprike
- 250 g mljevenog mesa
- 50 g riže
- jaje
- sol, papar
- ulje
- žličica mljevene crvene paprike
- pasirana rajčica
- ljubičasti luk
- 2 češnja češnjak
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu skuhanu do pola, jaje, sol, papar i mljevenu papriku. Paprike operite i izdubite. Pripremljenom smjesom napunite paprike. U dubljoj posudi na dvije žlice ulja popržite luk, dodajte rajčicu i češnjak. Začinite solju i paprom te kuhajte 20 minuta.
Umak prebacite u vatrostalnu posudu s poklopcem, posložite punjene paprike, poklopite posudu i pecite u pećnici 20 minuta na 160 stupnjeva. Nakon 20 minuta, otklopite paprike te zapecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite s kuhanim slanim krumpirom i svježom salatom.
2. Punjene paprike na dalmatinski
Sastojci:
- 1 kg mljevene junetine
- 12-13 žutih paprika babura
- 1 šalica riže
- 2-4 žlice mješavine mljevene slanine, češnjaka i peršina
- pola kilograma luka
- 1 šalica pirea od rajčice
- soli i malo ulja
- 2 žlice brašna za posipanje
- 1 par dalmatinskih domaćih kobasica
- žlica suhog začina
Priprema:
Na masti popržite crveni luk pa ga dodajte u mljeveno meso, s rižom, soli i suhim začinima, ali i u smjesu slanine, peršina i češnjaka. Očišćene paprike napunite mesom.
Stavite u dublji lonac, nalijte malo vode, dodajte kobasice i pršut. Kuhajte ih oko 15 minuta pa dodajte pire od rajčice. Nakon 2 sata laganog pirjanja dodajte papar i kuhajte još 15 minuta.
3. Punjene paprike sa slanutkom
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica bijelog luka
- 3 češnja češnjaka
- sol, papar
- 850 g slanutka iz konzerve
- 2 žličice mljevenog kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 15 g svježeg peršina
- 4 veće paprike
- tahini
Priprema:
Luk očistite i sitno nasjeckajte, kao i peršin. Češnjak protisnite, paprike prerežite po dužini, očistite i izvadite koštice. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte luk i češnjak, začinite soli i paprom i dinstajte dok luk ne omekša, otprilike pet minuta. Prebacite smjesu u veću zdjelu pa dodajte slanutak, kumin, korijander, 10 g peršina i jednu žlicu maslinovog ulja. Promiješajte i ostavite sa strane.
U posudu za pečenje rasporedite polovice paprike i svaku napunite smjesom od slanutka. Pecite 30-ak minuta, sve dok paprike ne omekšaju. Poslužite paprike uz tahini pastu i salatu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice