Punjene paprike su poznato tradicionalno jelo mnogih kultura, a najčešće se spremaju ljeti zbog sezone paprika. Rade se tako da je prvo potrebno izdubiti papriku i ako želite prepoloviti. Punjenje za paprike varira od kulture do kulture, a najčešće se pune mesom ili usitnjenim povrćem, poput slanutka ili graha. Pripremili smo za vas 3 verzije punjenih paprika, a na vama je da sami odlučite koja je vama najdraža.

1. Punjene paprike iz pećnice

Sastojci:

  • 4 paprike
  • 250 g mljevenog mesa
  • 50 g riže
  • jaje
  • sol, papar
  • ulje
  • žličica mljevene crvene paprike
  • pasirana rajčica
  • ljubičasti luk
  • 2 češnja češnjak
Recept za zimske punjene paprike
Shutterstock 

Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu skuhanu do pola, jaje, sol, papar i mljevenu papriku. Paprike operite i izdubite. Pripremljenom smjesom napunite paprike. U dubljoj posudi na dvije žlice ulja popržite luk, dodajte rajčicu i češnjak. Začinite solju i paprom te kuhajte 20 minuta.

Umak prebacite u vatrostalnu posudu s poklopcem, posložite punjene paprike, poklopite posudu i pecite u pećnici 20 minuta na 160 stupnjeva. Nakon 20 minuta, otklopite paprike te zapecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite s kuhanim slanim krumpirom i svježom salatom.

2. Punjene paprike na dalmatinski 

Sastojci:

  • 1 kg mljevene junetine
  • 12-13 žutih paprika babura
  • 1 šalica riže
  • 2-4 žlice mješavine mljevene slanine, češnjaka i peršina
  • pola kilograma luka
  • 1 šalica pirea od rajčice
  • soli i malo ulja
  • 2 žlice brašna za posipanje
  • 1 par dalmatinskih domaćih kobasica
  •  žlica suhog začina
Top 3 recepta za punjene paprike
Shutterstock 

Priprema:

Na masti popržite crveni luk pa ga dodajte u mljeveno meso, s rižom, soli i suhim začinima, ali i u smjesu slanine, peršina i češnjaka. Očišćene paprike napunite mesom.

Stavite u dublji lonac, nalijte malo vode, dodajte kobasice i pršut. Kuhajte ih oko 15 minuta pa dodajte pire od rajčice. Nakon 2 sata laganog pirjanja dodajte papar i kuhajte još 15 minuta.

3. Punjene paprike sa slanutkom

Top 3 recepta za punjene paprike
Shutterstock 

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica bijelog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • 850 g slanutka iz konzerve
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 15 g svježeg peršina
  • 4 veće paprike
  • tahini

Priprema:

Luk očistite i sitno nasjeckajte, kao i peršin. Češnjak protisnite, paprike prerežite po dužini, očistite i izvadite koštice. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte luk i češnjak, začinite soli i paprom i dinstajte dok luk ne omekša, otprilike pet minuta. Prebacite smjesu u veću zdjelu pa dodajte slanutak, kumin, korijander, 10 g peršina i jednu žlicu maslinovog ulja. Promiješajte i ostavite sa strane.

U posudu za pečenje rasporedite polovice paprike i svaku napunite smjesom od slanutka. Pecite 30-ak minuta, sve dok paprike ne omekšaju. Poslužite paprike uz tahini pastu i salatu.