U ljetnim mjesecima kada vladaju visoke temperature, smanji se volja za kuhanjem kod ljudi. Donosimo vam listu jela za koju će vam trebati minimalno vremena i namirnica kako bi spremili jednostavan i ukusan ručak za cijelu obitelj. Izabere jedno naših ponuđenih jel i pripremite njoke, pitu, canellone ili tjesteninu u samo pola sata.
1. Pita od sira
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 200-400 g sira
- 3 jaja
- 180 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 180 ml vode
- 1 žličica soli
Priprema:
Umutite jaja, sol, jogurt, vodu i ulje. Kore za pitu izrežite na trake, debljine oko 1 cm. Podijelite ih na dva jednaka dijela. Jedan dio narezanih traka poredajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pospite sirom, poredajte drugi dio traka. Prelijte pitu nadjevom. Pitu pecite na 200 stupnjeva oko 40-45 minuta.
2. Njoki sa sirom
Sastojci:
- 300 g njoka
- 2 žlice maslaca
- 60 g naribanog parmezana
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
U veću posudu ulijte vodu, dobro je posolite pa je zagrijte. Kad zavrije, ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Pripazite da se ne prekuhaju i sačuvajte čašu vode od kuhanja.
Zagrijte maslac u dubljoj tavi. Dodajte njoke, parmezan i veću količinu papra, a zatim ih podlijte s otprilike 100 ml vode od kuhanja. Pojačajte vatru pa krenite miješati. Kad umak bude kremast i gust prema vašim željama, maknite s vatre. Isprobajte pa po potrebi dodatno posolite.
3. Pohana riba marinirana u bijelom vinu
Sastojci :
- krušne mrvice
- 450 g bijele ribe
- 60 ml bijelog vina
- jaja
- brašno
Priprema:
Ribu narežite na veće komade, pa obje strane posolite i popaprite. Stavite u zdjelu i podlijte bijelim vinom pa dobro promiješajte rukama. Uvaljati u brašno, pa u razmućena jaja, pa u krušne mrvice. Pržite na dobro zagrijanom ulju.
4. Tjestenina napolitana
Sastojci:
- 500 g tjestenina
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- 800 g rajčica umaka
- bosiljak
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Zagrijte tavu i dodajte ulje i češnjak. Dodajte rajčicu i prokuhajte dodajte natrgane lsitiće posiljka. Ubacite tjesteninu i kuhajte dok se sve dobro ne poveže.
5. Cannelloni tikvice s šunkom i sirom
Sastojci:
- tikvice
- kuhana šunka
- sir
- jaje krušne mrvice
Priprema:
Tikvice operite i svakoj odstranite krajeve. Uz pomoć gulilice narežite tanke ploške, posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta zamotane u upijajući papir. Nakon toga dobro osušite i oblikujte cannellone. Na prvi sloj sa 3 kriške tikvice složene jedan pored druge, stavite sloj narezane kuhane šunke, a na šunku stavite sir. Smotajte cannellone čvrsto i stavite u jaja koja prije razmutite u tanjuru. Nakon jaja cannellon stavite u krušne mrvice. Zagrijte ulje u tavi i stavite pržiti na 15 minuta ili možete zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peć tikivce 20 minuta.