Špinat je lisnato zeleno povrće koje je popularno diljem svijeta. Koristi se u gotovo svakoj kuhinji diljem svijeta, špinat je iznimno popularno zeleno povrće.
Listovi mogu biti plosnati ili blago naborani, svijetlo zeleni kad su mladi, a kad su stariji postaju intezivnije boje. Posebnog gorkastog okusa, najbolje se nadopunjuje uz mliječne proizvode i jaja.
U nastavku donosimo top 5 jela od špinata za lagani ljetni obrok.
1. Krem juha od špinata
Sastojci:
- 400 g svježeg špinata
- 1 mala glavica luka
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 l pilećeg temeljca
- sol, papar
- 120 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Listove špinata operite pa ih kratko kuhajte u kipućoj vodi te ocijedite. Luk ogulite i nasjeckajte pa ga dinstajte na žlici rastopljenog maslaca dok ne postane staklast.
Zatim dodajte brašno pa miješajte dok ne dobijete svijetli zapržak. Zapržak prelijte polovicom temeljca, promiješajte i ostavite da lagano kuha 10-ak minuta. Nakon toga ulijte i ostatak temeljca, dodajte špinat pa sve zajedno kuhajte još otprilike pet minuta na srednje jakoj vatri. Juhi dodajte vrhnje, dobro je začinite pa izmiksajte štapnim mikserom.
2. Njoki s piletinom i špinatom
Sastojci:
- 650 g pilećih prsa
- sol, papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 ljutika
- 130 g šampinjona
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice sušenog timijana
- 1 žličica sušenog origana
- 250 ml povrtnog temeljca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Prstohvat čili pahuljica
- 500 g njoka
- 30 g naribane mozzarelle
- 60 g naribanog parmezana
- 100 g mladog špinata
Priprema:
Ljutiku narežite na kockice, a šampinjone na ploške. Piletinu narežite na deblje filete pa ih začinite soli i paprom s obje strane. U većoj tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, dodajte piletinu i pecite pet minuta sa svake strane pa izvadite na tanjur. Dodajte preostalo maslinovo ulje, ubacite narezanu ljutiku i šampinjone te ih pirjajte pet minuta.
Ubacite protisnuti češnjak i začine i kuhajte još minutu. Ulijte povrtni temeljac i vrhnje za kuhanje, pričekajte da zakuha i začinite po ukusu s čili pahuljicama, soli i paprom. Umiješajte njoke, vratite piletinu u tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta.
Izvadite piletinu na dasku za rezanje i narežite ju na prutiće. Umiješajte i sireve, dodajte špinat pa kratko kuhajte. Vratite narezanu piletinu u tavu i poslužite odmah.
3. Salata od mladog špinata
Sastojci:
- 90 g mladog špinata
- 25 g gorgonzole
- 2 šnite slanine
- ¼ glavice luka
- 2 žlice pekan oraha
- ¼ avokada
Priprema:
Špinat pažljivo operite i osušite pomoću papirnatih ručnika, a zatim ga prebacite u veću zdjelu. Gorgonzolu razmrvite prstima. Slaninu pecite na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava, pa ju prebacite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće.
Zatim ju narežite na male kockice. Luk narežite na polumjesece, avokado nasjeckajte na manje komadiće, a pekan orahe kratko tostirajte. Dodajte sve sastojke u zdjelu sa špinatom, promiješajte i prelijte omiljenim dresingom.
4. Popečci od krumpira i špinata
Sastojci:
- 200 g špinata
- 200 g krumpira
- 1 žumance
- 1 žličica brašna
- sol, papar
- 2 žlice ulja
- 150 ml jogurta
- sjeckani vlasac
- peršin za ukrašavanje
Priprema:
Ogulite krumpir te naribajte na trakice. Pomiješajte ga sa žumancem i brašnom pa posolite i popaprite. Špinat kratko blanširajte, ocijedite, nasjeckajte i dodajte smjesi od krumpira.
U tavi zagrijte ulje. Od smjese oblikujte popečke, stavite na vruće ulje te pržite 4 do 6 minuta s obje strane. Potom izvadite te ostavite kratko na kuhinjskom papiru da se ocijede. U jogurt umiješajte sjeckani vlasac pa posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Pečene popečke pospite svježim peršinom te poslužite uz umak od jogurta i vlasca.
5. Tjestenina sa špinatom
Sastojci:
- 300 g svježeg špinata
- sol, papar
- 4 sušene rajčice u ulju
- 200 g cherry rajčica
- 300 g tjestenine
- 1 luk
- maslinovo ulje
- 100 g parmezana
Priprema:
Očistite i operite špinat pa ga kratko prokuhajte u vreloj vodi. Sušene rajčice ocijedite i nasjeckajte, a cherry rajčice operite i prepolovite. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju i sačuvajte malo vode od kuhanja.
Luk nasjeckajte i propirjajte na žlici ulja. Umiješajte sušenu rajčicu i sve zajedno kratko zagrijte, zatim dodajte špinat i mini rajčice. Posolite i popaprite, po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine. Pomiješajte s tjesteninom pa, netom prije posluživanja, pospite naribanim parmezanom.