Iako im je osnova sir, a ne krumpir kao kod klasičnih njoka, omiljeni su zbog dodatka različitih nadjeva poput špinata, divljih šparoga ili kadulje kao začinskog bilja...

Poslužuju se kuhani, lagano zapečeni, u umaku od rajčica ili maslaca, i koliko god su dio sjećanja na sirotinjsku kuhinju, danas su zdrava i hranjiva delikatesa. Možete ih poslužiti samostalno, uz svježu salatu ili kao prilog mesu.

Sastojci:

300g mladog špinata
10 listova svježe kadulje
150 g ricotte
sol, papar
70 g parmezana
2 jajeta
100 g brašna
1 žlica maslaca

Priprema:

Špinat očistite, operite i blanširajte. Ocijedite ga i nasjeckajte. U posudi pomiješajte špinat s ricottom te dodajte naribani parmezan, sol i papar te jaja. Sve sastojke dobro sjedinite te dodajte brašno. Žlicom oblikujte gnude. Pripazite da su gnudi meki, ali dovoljno podatni da se ne lijepe.

Ako je potrebno, dodajte još malo brašna pri oblikovanju. Gnude kuhajte u vrućoj vodi, u koju ste dodali malo soli, oko pet minuta. Kuhane lagano izvadite iz posude, ocijedite te lagano prepržite na tavi s otopljenim maslacem i sitno nasjeckanom svježom kaduljom. Poslužite tople!