Top 5 ljetnih salata za lagani ručak ili večeru

Brze i jednostavne salate u kojima ćete uživati cijelo ljeto

Shutterstock

Donosimo vam listu top 5 salata koje vam preporučamo da pripremite već za vaš idući obrok. U samo nekoliko koraka pripremite lagani ručak ili večeru koju možete ponjeti sa sobom gdje god išli.

Salata od tune i tjestenine

Shutterstock 

Sastojci:

  • 500 g tjestenine
  • 3 konzerve tune
  • 3 žlice majoneze
  • 1 žlica senfa
  • 1 limenka kukuruza
  • 3 stabiljke celera
  • 2 mrkve
  • pola mladog luka
  • pola limuna
  • sol i papar

Priprema:
Narežite povrće, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U zdjeli sve sastojke pomiješajte. Stavite u hladnjak na 2 sata da se ohladi ili ostavite preko noći.

Grčka salata od tjestenine s piletinom

Sastojci

Dressing:

  • 1 limun
  • 60 ml maslinovo ulje
  • 3 češnja češnjaka
  • pola žličice sušenog origana
  • pola žličice soli
  • svježe mljevene paprike
Shutterstock 

Salata:

  • 2 pileća batka
  • 225 g tjestenina
  • 1 paprika
  • 100 g cherry rajčice
  • pola krastavca
  • peršina
  • feta

Priprema:

Naribajte koricu limuna, ocijedite sok iz limuna. Pripremite preljev i marinadu tako što ćete nasjeckati 2-3 režnja češnjaka i pomiješajte ih s 1/4 limunovog soka, maslinovim uljem, origanom, soli, malo svježeg papra i prstohvatom limunove korice. Umutite sastojke dok se sve ne sjedini.

Stavite pileće batke u malu vrećicu i dodajte polovicu preljeva, a ostatak sačuvajte za kasnije. Nasjeckajte još jedan režanj češnjaka i dodajte ga u vrećicu s piletinom i marinadom. Istisnite zrak i dobro batke obložite marinadom. Ostavite ih da budu u vrećici pola sata. 

Dok se piletina marinira, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i pustite da se ohladi.

Zagrijte tavu na srednjoj vatri, kad se zagrije, dodajte piletinu i pecite sa svake strane dok dobro ne porumeni. Pečenu piletinu izvadite iz tave i osatvite da odstoji oko pet minuta. Kad se ohladi, piletinu nasjeckajte na manje komade veličine zalogaja.

Dok se piletina peće pripremite ostalo povrće, krastavac i papriku narežite na kockice. Prerežite rajčice na pola. Listove peršina skinite sa stabiljke i grubo nasjeckajte.

Na kraju složite salatu, skuhanu i ohlađenu tjesteninu dodajte u veliku zdjelu. Izmrvite fetu i dodajte limunove korice. Prostali preljev prelijte preko salate i pomiješajte. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak.

Pesto pasta salata s piletinom

Sastojci

  • 60 g tjestenina
  • 125 g kuhana piletina
  • 30 g mozzarelle
  • mini rajčice
  • rikola
  • 50 g grčkog jogurta
  • 30 g pesta
  • 10 g parmezana
  • sol i papar
Shutterstock 

Priprema:

Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Nakon kuhanja, isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Skuhajte piletinu. Pripremite ostale sastojke.

Sve zajedno stavite u veliku zdjelu za salatu i obilno začinite salatu od tjestenine solju i paprom. Pomiješajte jogurt i pesto i prelijte preko salate. Pospite sve parmezanom. Salatu od tjestenine možete poslužiti odmah ili je prethodno ohladiti.

Salata od šarenog graha

Sastojci:

  • 550 g šarenog graha iz konzerve
  • pola svježeg krastavca
  • 1 mladi luk
  • 30 g crnih maslina
  • 1 žlica tekućine od maslina
  • peršin
Shutterstock 

Dressing: 

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice octa
  • sol
  • papar
  • origano
  • 1 žličica javorovog sirupa
  • 1 žlica senfa

Priprema:
Grah ocijedite, isperite i stavite u zdjelu, krastavac i luk sitno nasjeckajte na kockice. Dodajte grahu sitno nasjeckane masline i sok od maslina. Za slaganje dressing umaka uzmite manju staklenku sa svim sastojcima za dressing i protresite dobro staklenku kako bi stvorili ujednaceni dressing umak. Ubacite sve sastojke u zdjelu i prelijte sa umakom.

Kremasta krumpir salata

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 2-3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žličica senfa
  • 100 g dimljene slanine
  • 1 šaka krušnih mrvica
  • maslinovo ulje
  • 1/2 limuna
  • 1/2 vezice peršina
  • malo vlasca
  • malo mente
Shutterstock 

Priprema:
U kipuću vodu stavite krumpir s korom i kuhajte dok ne omekša. Ogulite i narežite, posolite i popaprite, prelijte maslinovim uljem i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte limunovu koricu i limunov sok i ponovno promiješajte.

Slaninu jako sitno nasjeckajte i popržite na suhoj tavi dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu iz tave i popržite krušne mrvice. Pomiješajte nasjeckani vlasac, peršin i metvicu pa dodajte jogurt i senf te promiješajte. Preljevom prelijte krumpir salatu, promiješajte te pospite slaninom i krušnim mrvicama.