Rotkvice se u kuhinjama na razne načine koriste već više tisuća godina, a zanimljivi su i neki od naziva kao što je rudirha na sanskrtu, te rude ili reod na saksonskom koji znače krv ili obojan crvenom bojom što je poveznica s crvenim korijenom i srcem ove biljke. Upravo zdrava crvena boja (uz mlade zelene listove) je znak svježe i ukusne rotkvice.

Rotkvice pripadaju botaničkoj porodici u kojoj se nalaze crna rotkva, repa i korabica, potječe iz južne Azije da bi se kroz stoljeća kultivirala po cijelom svijetu. Zanimljivo je da ovaj plod dospijeva već kroz 20 do 30 dana nakon sijanja te da su odličan izvor vitamina C, kalija, flata i dijetalnih vlakana, a siromašna ugljikohidratima. Osim u pripremi jela rotkvica se od davnina koristila i kao lijek kod upale žučnog mjehura te za balansiranje probave.

Na što paziti kod kupovine rotkvica i kako ih čuvati?

Rotkvice mogu biti okruglog ili duguljastog oblika s korjenčićima na krajevima plodova. Kupujemo ih uglavnom u malim svežnjevima i pri samoj kupnji važno je obratiti pažnju da su rotkvice tvrde.

Kako bi im održali svježinu održite im listove te čuvajte u hladnjaku do 5 dana. Prije posluživanja dobro ih operite, uklonite korjeničiće te poslužite – cijele, narezanena kriške, naribane ili kao dodatak jelima. Svojom bojom odlična su i dekoracija, a proljetnim salatama osim što daju na odličnom svježem okusu pružaju i vizualnu atraktivnost. Odlično se slažu sa svježim salatama, mrkvom, mladim lukom i svježim krastavcem, a za 10-ak minuta ćete napraviti veliku zdjelu osvježavajuće salate koju možete poslužiti i umjesto priloga.

Recept za salatu s rotkvicama i krastavcima

Sastojci:

  • 2 veliki krastavac
  • 20 rotkvica
  • 3 mlada luka
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • sol, papar

Priprema:

Krastavce i rotkvice dobro operite pa ih uz pomoć mandoline narežite na tanke kolutove. Mladi luk nožem narežite na tanke kolutiće. Pomiješajte pripremljeno povrće s kiselim vrhnjem, dobro posolite i popaprite pa stavite u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se salata dobro ohladila i kako bi se okusi proželi. Po želji umiješajte i svježi vlasac ili kopar.