U ljetnim mjesecima sataraš je neizostavno jelo na našem jelovniku jer se jednostavno priprema, osvježavajuće je i prepuno vitamina, prvenstveno zbog paprika koje sadrže puno više vitamina nego voće.
Savršeno paše kao prilog svim vrstama mesa, a ukusno je i kao lagano samostalno jelo.
Sastojci:
2 veća luka
4 žute paprike
4 zelene paprike
6 rajčica
ulje
sol
papar
Priprema:
Najprije trebamo pripremiti rajčice kako bismo ih kasnije lakše ogulili. Stavite vodu u veliki lonac na štednjak da prokuha. Za to vrijeme koru rajčice prerežite na četiri jednaka dijela.
Kad voda prokuha maknite je sa strane i u nju pažljivo stavite rajčice. Ostavite ih u vodi dok ostalo povrće očistite i narežete.
Oba luka ogulite i narežite na ploške. Zatim opranoj žutoj papriki izvadite sjemenke, pa je narežite na trakice. Na isti način pripremite i zelene paprike.
Zatim rajčice izvadite iz vode, skinite im koru i narežite ih na kockice. U veliku tavu ulijte ulje za prženje i pustite da se zagrije. Stavite luk i pržite ga oko 10 minuta na srednje jakoj vatri uz miješanje.
Zatim dodajte žutu, pa zelenu papriku. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite da lagano kuha 15 minuta. U posudu uspite nasjeckanu rajčicu i pustite da se kuha oko 30 minuta uz povremeno miješanje. Za to vrijeme isparit će voda u satarašu. Pred kraj kuhanja posoliti i popapriti po ukusu i kuhati još 5 minuta.