Mljeveno meso spada u jeftine i praktične namirnice pa je često na jelovniku. Ćufte u umaku su jedno od najdražih jela mnogima, a mi smo pronašli stari talijanski recept.
Sastojci:
- 55 g krušnih mrvica
- 60 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 50 g ribanog tvrdog sira
- 2 češnja češnjaka
- sol
- papar
- 450 g mljevene govedine
- 450 g mljevene svinjetine
- luk
- 30 g peršina
- maslinovo ulje
Umak od rajčice:
- 30 ml maslinovog ulja
- pola luka
- 2 češnja češnjaka
- 800 g pelata rajčice
- sol
- papar
- žličica šećera
- bosiljak
Priprema:
Stavite krušne mrvice u posudu i prelijte mlijekom. Pustite ih da se namaču 5 minuta, dodajte žumanjake, sir, češnjak, sol i papar u zdjelu zajedno kako bi dobili gustu smjesu.
Stavite govedinu, svinjetinu i nasjeckani luk u veliku zdjelu i pomiješajte vilicom da se sjedine. Dodajte smjesu kruha i peršina. Sve dobro izmiješajte rukom. Napravite kuglice od oko 50 g mase.
Stavite ulje i luk u veliki lonac na slabiju vatru, ubacite sol. Pokrijte posudu i laganoj kuhajte dok ne omekša, umiješajte češnjak i mljevenu papriku. Umiješajte rajčicu, sol, papar i šećer. Kuhajte 15-20 minuta, poklopite lonac.
Tavu stavite na vatru i dodajte ulja, kad se tava zagrije dodajte mesne okruglic. Zapržite ih sa svih strana, pokrijte tavu, smanjite vatru i nastavite kuhati dok mesne okruglice ne budu skroz zapečene. Nakon što se zapeku prebacite ih u lonac s umakom od rajčice i kuhajte 12 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, dublju tepsiju namažite maslinovim uljem i umak i mesne okruglice ubacite u tepsiju. Pecite 10 minuta, a zatim okrenite mesne okruglice. Nastavite peći još 10 minuta.
Izvor: Family style food
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice