Musaka je zasitno jelo koje se rado priprema, ali ako je stalno s istim sastojcima, brzo može dosaditi.
Najčešće se priprema s krumpirom i mljevenim mesom, a mi vam u nastavku donosimo recept za musaku s tikvicama.
Sastojci:
300 g mljevenog mesa,
4 jaja,
1 glavica luka,
4 češnja češnjaka,
2 tikvice,
sol
papar,
ulje,
paprika u prahu,
4-5 kašika brašna,
100 g krušnih mrvica,
2 mrkve,
1 kiselo vrhnje,
malo sira
Priprema:
Na ulju popržiti nasjeckani luk, zatim nasjeckanu mrkvu, pa dodati mljeveno meso i dobro ga popržiti te dodati sol, papriku, papar i nasjeckani češnjak. Tikvice ogulite i narežite na tanke kolutiće te posolite pa ostavite da odstoje oko 30 minuta. Procijedite tikvice. Umutiti 2 jaja. Pleh namazati uljem.
Svaki krug tikvice umočiti u brašno, jaja i prezle i redati na dno pleha. Na to stavljati nekoliko žlica poprženog mesa, zatim tikvice pa meso, dok ne potrošite meso. Aranžman završiti tikvicama.
Umutiti preostala dva jaja, dodati kiselo vrhnje, dobro izmiješati i preliti preko tikvica. Na vrh naribati sir. Peći na 200 stupnjeva C oko 40 minuta.