Bolonjez špagete bez mesa gotove za 20 minuta

Isprobajte način pripreme tradicionalnog talijanskog jela na nov nači.

pixabay

Donosimo vam recept za bolonjez špagete, ali ovaj put bez mesa. Svima omiljeni špageti s dobro poznatim umakom, u ovoj inačici, pripremaju se na nešto drugačiji način - umjesto mesa glavna zvijezda je leća.

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
½ crvene rog paprike
1 mrkva
100 g šampinjona
120 ml crnog vina
1 konzerva sjeckane rajčice
250 ml povrtnog temeljca
1 konzerva ocijeđene leće
1 žličica mljevene paprike
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog origana
Prstohvat muškatnog oraščića
sol, papar

Priprema:

Luk sitno narežite, češnjak protisnite, a papriku i mrkvu nasjeckajte na manje komadiće. Šampinjone narežite na ploške. Maslinovo ulje zagrijte u posudi, ubacite luk i češnjak i pržite na srednje jakoj vatri pet minuta. Umiješajte papriku i mrkvu pa pirjajte još pet minuta. Dodajte gljive, promiješajte i pričekajte dok ne omekšaju, otprilike dvije minute.

Ulijte vino pa pustite da kratko krčka, a potom umiješajte sjeckanu rajčicu i povrtni temeljac. Pustite da zakuha, smanjite vatru, a zatim kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje. Ubacite ocijeđenu leću, dodajte začine i ostavite na vatri još 5 do 10 minuta kako bi se okusi sjedinili.

Isprobajte te dodajte sol i papar po ukusu. Poslužite uz tjesteninu po želji.