Recept dana: Krumpir na portugalski način ukusan poput pizze

Krumpir s jajima, šunkom, sirom i maslinama ukusno je zapečeno jelo u pećnici.

Shutterstock

Krumpir je najpopularniji prilog, ali i namirnica od koje se pripremaju raznovrsni samostalni obroci. Omiljen je na razne načine, od kuhanog, pečenog, prženog, pire i restanog do popečka ili u složencima poput francuskog krumpira te musaka. 

Isprobajte recepte za 5 jela s krumpirom.

Pronašli smo recept za krumpir s jajima, maslinama, šunkom i sirom na Instagram profilu receitinhasnapratica. Priprema se od sličnih sastojaka kao poznato portugalsko jelo Bacalhau a Gomes de Sa salt Cod koje uključuje bakalar, međutim ovo jelo je bez ribe. Neki kažu da je ovako pripremljeno ukusno poput pizze.

Sastojci:

  • 5 krumpira, oguljenih i narezanih na kolutove
  • 200 g maslina
  • 5 jaja
  • 300 g ribanog sira
  • 700 ml mlijeka
  • 300 g šunke narezane na trakice
  • 1 žličica origana
  • 2 glavice luka, izrezane na kolutove
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice maslaca
  • muškatni oraščić po ukusu
  • 1/2 vezice peršina, nasjeckanog
  • 1/2 žličice crnog papra
  • sol po želji

Priprema:

Posolite vodu u loncu i skuhajte krumpir. U međuvremenu na tavi na malo ulja popržite luk i prebacite ga u zdjelu. Nakon toga otopite maslac pa dodajte brašno, promiješajte pa ulijte mlijeko i naribajte malo muškatnog oraščića. Posolite po želji.

Kolute kuhanog krumpira složite u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Preko njih rasporedite mješavinu brašna i mlijeka. Po tome pospite sjeckani peršin, pa rasporedite šunku. Preko toga rasporedite prženi luk, a preko toga naribani sir.

Po površini rasporedite nasjeckane masline i stavite kuhana jaja narezana na kolutove. Na kraju pospite origanom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Izvadite iz pećnice i uživajte kad se malo ohladi.