Krumpir je od davnina bio jedna od glavnih namirnica u prehrani, posebice u kontinentalnom dijelu gdje se i tradicionalno uzgaja. Jako je zasitan, ali i svestran pa se pripremao na različite načine, od priloga do samostalnog jela. 

Najpopularnija jela s krumpirom zasigurno su pire i krumpir salata, a mi smo pronašli nekoliko recepata uključujući i popečke od ribanog krumpira, luka, jaja, brašna i začina, hasselback krumpire iz pećnice te francuski krumpir s jajima i mlijeko ili vrhnjem, popularan u '80-im godinama prošlog stoljeća.

A kad vam ostanu, od ostataka pire krumpira pripremite brze uštipke ili krokete. Saznajte i smije li se jesti proklijali krumpir.

1. Krumpir salata recepti

Nezaobilazan prilog uz ribu ili meso je osvježavajuća krumpir salata. Uz glavnu namirnicu - krumpir, jedino vam još treba luk te začini, a ako je želite obogatiti okusima, dodajte rajčicu ili pripremite kremastu poput Jamieja Olivera - uz dodatak dimljene slanine i grčkog jogurta.

Recept Jamieja Olivera za kremastu krumpir salatu

Krumpir salata s lukom
Shutterstock 

2. Restani krumpir recepti

Starinsko jelo omiljeno u prošlom stoljeću, a svi ga se sjećamo iz djetinjstva, restani krumpir priprema se od krumpira dinstanog na luku s mljevenom crvenom paprikom. Savršeno paše uz sekeli gulaš s kiselim zeljem, kobasice ili pohano meso, a ukusan je i kao samostalno jelo. 

Trikovi za najbolji restani krumpir: Obratite pažnju na ove detalje i uživat ćete u svakom zalogaju.

3. Francuski krumpir

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 3 kuhana jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mlijeka
  • 4 češnja češnjaka
  • ulje
  • sir
  • sol i papar

Priprema:

Tepsiju obilno premažite uljem. Krumpir narežite na ploške, posolite, popaprite i dodajte malo ulja. Pomiješajte. Na dno poredajte polovicu krumpira, kuhana jaja narežite na kolutove i posolite. Na njih rasporedite preostali dio krumpira. U zdjelu razbijte jaje, dodajte jogurt, 30 ml ulja i mlijeko te dobro promiješajte. Prelijte preko krumpira i na vrh naribajte sir. Pecite na 210 stupnjeva C oko 50 min.

gratinirani krumpir
Profimedia 

4. Popečci od krumpira

Sastojci:

  • 600 g krumpira
  • 50 g brašna
  • 2 velika jaja
  • manji luk
  • sol, papar
  • ulje za prženje
  • kiselo vrhnje za posluživanje
5 popularnih jela od krumpira
Shutterstock 

Priprema:

Krumpir operite, ogulite i naribajte. Luk očistite te također naribajte. Naribane sastojke stavite u čistu kuhinjsku krpu i dobro ocijedite višak tekućine. Ocijeđene sastojke dodajte u posudu te pomiješajte s ostalim sastojcima. U većoj tavi zagrijte ulje za prženje te pecite popečke tako da žlicom dodajete smjesu te je oblikujete u mini palačinku. Pecite na umjerenoj vatri s obje strane kako bi popečci bili hrskavi izvana i mekani iznutra. Pečene ocijedite od viška ulja te poslužite s kiselim vrhnjem koje ste razradili vilicom te obogatili začinima po želji.

5. Hasselback krumpir iz pećnice

Sastojci:

  • 8 pečenih krumpira
  • 20 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žličice naribanog parmezana
  • 4 kriške slanine
  • 2 mlada luka
  • malo svježeg peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar

Priprema:

Pripremite krumpire, operite ih ali ih ne gulite. Slaninu narežite na sitnije komadiće. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Nožem napravite lepezu na krumpirima, razrežite ih poprečno, ali ne do kraja. Potom ih stavite u vrelu vodu i kuhajte četiri minute. Izvadite ih. U proreze svakoga krumpira ubacite nekoliko komadića slanine, podjednako je raspoređujući. Rastopite maslac i kistom ga premažite po krumpiru. Višak sačuvajte za podlijevanje u pećnici. Posoljene i poparene krumpire pecite sve dok ne dobiju hrskavu zlatnu koricu polijevajući ih tijekom pečenja rastopljenim maslacem. Potkraj rastopite još tri žlice maslaca pa ga pomiješajte sa sjeckanim mladim lukom, peršinom i češnjakom. Time prelijte krumpir i pecite ga još pet minuta.