Autentični španjolski specijalitet Patatas Bravas je jelo koje se sastoji od hrskavog zapečenog krumpira u kombinaciji s pikantnim umakom od tradicionalnih špajolskih začina. Poslužite ga kao predjelo ili prilog glavnom jelu, a ukusan je i kao grickalica, na primjer uz gledanje utakmice Španjolska-Hrvatska.
Ovo jelo jednostavno je za napraviti, a kao rezultat ćete dobiti savršeno hrskavi krumpir.
Sastojci:
- 1,5 kg krumpira
- 30 ml maslinovog ulja
- dimljena paprika
- sol
Umak:
- 15 ml maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 15 g paste od rajčice
- dimljena paprika
- kajanski papar
- sol
- 120 ml vode
- 15 ml jabučnog octa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite krumpir u veliki lonac i prelijte s hladnom vodom da ga prekrije zajedno s žličicom soli. Pustite da zavrije na jakoj vatri i kuhajte s krumpirom 5 minuta.
Ocijedite krumpir i dodajte ga natrag u lonac. Stavite lonac na srednju vatru i posipajte s žličicom soli.Kuhajte krumpir 5 minuta uz stalno miješanje dok se krumpir ne rasprši i osuši.
Stavite krumpire na lim za pečenje i pokapajte ih maslinovim uljem, solju i paprikom, zatim prebacite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 do 35 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave.
U međuvremenu dodajte maslinovo ulje u tavu i zagrijte na srednje niskoj temperaturi. Dodajte češnjak, pastu od rajčice, dimljenu papriku, kajenski papar i sol. Dobro promiješajte i kuhajte 1 do 2 minute dok ne zamiriše. Dodajte vodu i jabučni ocat, sve dobro promiješajte i kuhajte 4 do 5 minuta dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu.
Krumpir posolite i po želji ukrasite peršinom. Poslužite ih prelivene umakom i majonezom.
izvor: jo cooks
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice