Autentični španjolski specijalitet Patatas Bravas je jelo koje se sastoji od hrskavog zapečenog krumpira u kombinaciji s pikantnim umakom od tradicionalnih špajolskih začina. Poslužite ga kao predjelo ili prilog glavnom jelu, a ukusan je i kao grickalica, na primjer uz gledanje utakmice Španjolska-Hrvatska.

Ovo jelo jednostavno je za napraviti, a kao rezultat ćete dobiti savršeno hrskavi krumpir. 

Sastojci:

  • 1,5 kg krumpira
  • 30 ml maslinovog ulja
  • dimljena paprika
  • sol

Umak:

  • 15 ml maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 15 g paste od rajčice
  • dimljena paprika
  • kajanski papar
  • sol
  • 120 ml vode
  • 15 ml jabučnog octa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite krumpir u veliki lonac i prelijte s hladnom vodom da ga prekrije zajedno s žličicom soli. Pustite da zavrije na jakoj vatri i kuhajte s krumpirom 5 minuta.

Ocijedite krumpir  i dodajte ga natrag u lonac. Stavite lonac na srednju vatru i posipajte s žličicom soli.Kuhajte krumpir 5 minuta uz stalno miješanje dok se krumpir ne rasprši i osuši. 

Stavite krumpire na lim za pečenje i pokapajte ih maslinovim uljem, solju i paprikom, zatim prebacite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 do 35 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave.

U međuvremenu dodajte maslinovo ulje u tavu i zagrijte na srednje niskoj temperaturi. Dodajte češnjak, pastu od rajčice, dimljenu papriku, kajenski papar i sol. Dobro promiješajte i kuhajte 1 do 2 minute dok ne zamiriše. Dodajte vodu i jabučni ocat, sve dobro promiješajte i kuhajte 4 do 5 minuta dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu.

Krumpir posolite i po želji ukrasite peršinom. Poslužite ih prelivene umakom i majonezom.

izvor: jo cooks