Recept dana: Zapečeni pileći krumpir paprikaš

Meso na saftu ovaj put iz pećnice.

Shutterstock

Paprikaš je naziv za jelo za meso na saftu od crvene paprike. Naziv je dobio po mljevenoj crvenoj paprici koja se dodaje i u istoimeni umak paprikaš u kojem se dinsta meso, tzv. "meso na saftu". Na sličan način može se pripremiti i krumpir paprikaš, starinsko jelo bez mesa, koje je ukusno kao prilog ili samostalno jelo. 

Iako se paprikaš može pripremiti s bilo kojim mesom, puretinom, svinjetinom, najbrži je pileći paprikaš. Pripremite pileće batke s krumpirom kao paprikaš i uživajte u pravom jesenskom "comfort food". Saznajte i zašto dodati ajvar u varivo i meso na saftu.

Sastojci:

  • 2 pileća batka i 2 krilca oko 1,5 kg
  • 1 velika žlica masti
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • šaka nasjeckanog peršina
  • 60 g celera
  • 4-5 krumpira
  • 3 češnja češnjaka
  • 150 ml umaka od rajčice
  • 120 ml vode
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • sol, papar i mješavina suhih začina, po želji
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte mast, pržite nasjeckani luk dok ne postane proziran. Dodajte piletinu, popržite komade s obje strane. Zatim dodajte nasjeckano povrće (mrkvu i celer na kolutove, krumpir na kockice) i promiješajte.

Maknite posudu s vatre. Batke i krilca slažite u vatrostalnu posudu s kožom prema gore. Nakon toga dodajte povrće tako da bude ravnomjerno raspoređeno oko mesa. U posebnoj posudi pomiješajte umak od rajčice, vodu, slatku mljevenu papriku, sol, papar i mješavinu suhih začina, pa prelijte preko povrća i mesa.

Vatrostalnu posudu prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 45 minuta. Pospite nasjeckanim peršinom.

Izvor: Stvar Ukusa