Paprikaš je naziv za jelo za meso na saftu od crvene paprike. Naziv je dobio po mljevenoj crvenoj paprici koja se dodaje i u istoimeni umak paprikaš u kojem se dinsta meso, tzv. "meso na saftu". Na sličan način može se pripremiti i krumpir paprikaš, starinsko jelo bez mesa, koje je ukusno kao prilog ili samostalno jelo.
Iako se paprikaš može pripremiti s bilo kojim mesom, puretinom, svinjetinom, najbrži je pileći paprikaš. Pripremite pileće batke s krumpirom kao paprikaš i uživajte u pravom jesenskom "comfort food". Saznajte i zašto dodati ajvar u varivo i meso na saftu.
Sastojci:
- 2 pileća batka i 2 krilca oko 1,5 kg
- 1 velika žlica masti
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- šaka nasjeckanog peršina
- 60 g celera
- 4-5 krumpira
- 3 češnja češnjaka
- 150 ml umaka od rajčice
- 120 ml vode
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- sol, papar i mješavina suhih začina, po želji
Priprema:
Zagrijte mast, pržite nasjeckani luk dok ne postane proziran. Dodajte piletinu, popržite komade s obje strane. Zatim dodajte nasjeckano povrće (mrkvu i celer na kolutove, krumpir na kockice) i promiješajte.
Maknite posudu s vatre. Batke i krilca slažite u vatrostalnu posudu s kožom prema gore. Nakon toga dodajte povrće tako da bude ravnomjerno raspoređeno oko mesa. U posebnoj posudi pomiješajte umak od rajčice, vodu, slatku mljevenu papriku, sol, papar i mješavinu suhih začina, pa prelijte preko povrća i mesa.
Vatrostalnu posudu prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 45 minuta. Pospite nasjeckanim peršinom.
Izvor: Stvar Ukusa