Sekeli gulaš s kiselim zeljem jedno je od najpopularnijih zimskih mesnih jela, posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj. Szegedinski gulaš (mađ. székely gulyás) porijeklom je iz Mađarske, a nastao je slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno navečer došao u krčmu i nisu mu imali više ništa za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i dinstanog kiselog kupusa za koje je sam tražio da ih pomiješaju.

U pravilu se priprema od svinjskog mesa, mljevene crvene paprike i kiselog kupusa, ali meso se može i zamijeniti nekim drugim. Najčešće se poslužuje uz kuhani, restani ili pire krumpir, neki ga jedu uz njoke, a paše i uz rižu.

Sastojci

  • 300 g svinjskog filea
  • 500 g kiselog kupusa
  • 3 luka
  • ulje, sol, papar
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 list lovora

Recept za sekeli gulaš s kiselim zeljem

15:40
Korak 1

Isperite kupus

Narezani kiseli kupus po potrebi isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. 

15:43
Korak 2

Popržite

Na vrućem ulju prvo propržite luk, dodajte list lovora, a potom i meso narezano na kockice. Posolite i popaprite te propržite ga oko 15-20 minuta. 

Recept dana - sekeli gulaš s kiselim zeljem
Shutterstock 

15:44
Korak 3

Dodajte kupus

Kad je meso pečeno, dodajte kupus, malo mljevene crvene paprike i promiješajte. 

15:45
Korak 4

Dinstajte

Poklopite i dinstajte još 15-20 minuta.