Kozice su specijalitet koji se mogu pripremati na različite načine i uglavnom se ne čiste, već se kuhaju u ljusci. Lakše ih je pripremiti ako su u ljusci jer je manja mogućnost da se prekuhaju i postanu gumenaste. No u ovom receptu važno ih je očistiti prije kuhanja jer će se krčkati u umaku.
Kozice se poslužuju od davnina, a Grci su ih pripremali zamotane u listove smokve. Donosimo vam recept za kozice kuhane u pikantnom umaku od rajčice.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica ulja
- 1 čajna žličica sjemenki zelenog kima
- 1/2 žličice sjemenki crnog kima
- 1 žličica naribanog đumbira
- 4 rajčice
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1/4 žličice mljevene kurkume
- 1/2 žličice čilija u prahu
- 450 g očišćenih kozica
Za preljev:
- 1/2 limuna
- 2 žličice naribanog đumbira
- 2 žlice nasjeckanog lišća korijandera
- 1 ljuta papričica
Priprema:
U tavi rastopite maslac i dodajte ulje pa dodajte kumin i nakon minute dodajte naribani đumbir. Nakon 15 sekundi dodajte nasjeckanu rajčicu. Smanjite vatru, ulijte malo vode i miješajte dok ne počne kuhati. Dodajte pire od rajčice, kurkumu, čili u prahu i sol po ukusu. Promiješajte i kuhajte još 7-9 minuta. Kad se umak malo zgusne dodajte kozice i kuhajte još 3-4 minute uz povremeno miješanje. Nemojte prekuhati jer će kozice postati gumenaste. Maknite sa štednjaka, poklopite i ostavite minutu.
Izvor: StvarUkusa