Paella (paelja) je španjolsko nacionalno jelo čije se podrijetlo povezuje s Valencijom i okolnom regijom poznatom i po uzgoju riže. Upravo je riža osnova toga jela koje se priprema u paelleri - posudi, tavi s dvije drške pa otud potječe i svjetski prihvaćen naziv jela. Mnogo je inačica ovoga jela, a začinjeno tajnim sastojcima poput šafrana, ružmarina i vina otkriva raskošan svijet okusa.

Dobar je savjet da se paella tijekom kuhanja ne miješa nego trese (zato originalna posuda za pripremu ima dvije ručke), a to što se dio mase uhvati za dno tave dio je izvornog recepta.

Želite li još uživati u morskim okusima, isprobajte recept za paellu s morskim plodovima - škampima i dagnjama.

Sastojci:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 2 žlice graška
  • 300 g riže
  • sol, papar
  • ½ žličice šafrana
  • 1 limenka pelata rajčice
  • 800 ml ribljeg temeljca
  • 200 g škampa
  • 500 g dagnji
  • 1 svežanj peršina
  • 1 limun

Priprema:

Propirjajte nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu i kratko pirjajte. Posolite, popaprite i začinite šafranom. Vilicom usitnite pelate te ih zajedno s tekućim dijelom dodajte riži. Dobro promiješajte i podlijete ribljim temeljcem te kuhajte oko 40 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte grašak. Oprane škampe i očišćene svježe dagnje u školjki stavite na paellu i kuhajte još desetak minuta. Neotvorene školjke bacite. Gotovu paellu pospite nasjeckanim svježim peršinom i ukrasite kriškama limuna.