Recept dana: Suho meso s dinstanim kiselim zeljem

Možete koristiti suho meso, buncek ili rebarca za ovaj prefini ručak koji miriši na djetinjstvo.

Shutterstock

Kiseli kupus obožavana je namirnica koja se jede od početka jeseni do kraja zime, a najpoznatije jelo na našim prostorima s ovom zdravom namirnicom je sarma. Kiseli kupus ukusan je i kao dinstan, odnosno pirjan na luku, a odličan je prilog kobasicama, mesu, a čini i važan sastojak poznatog sekeli gulaša - jela od svinjetine porijeklom iz Mađarske.

Suho meso ili buncek također je jedno od najomiljenijih jela s kiselim kupusom koje miriši na jesen i zimu.

Sastojci:

  • 3 kg kiselog kupusa
  • 1 kg suhog mesa
  • papar u zrnu
  • 3 žlice mljevene paprike
  • sol po želji
  • 6 žlice masti
  • voda, po potrebi
  • 1,5 glavica crnog luka

Priprema:

Nasjeckajte luk. U loncu otopite žlicu masti, dodajte luk i popržite ga. Dodati suho meso i podliti vodom, tako da voda prekrije polovicu mesa. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta, dok voda ne provrije, a zatim maknite s vatre.

U drugu zdjelu stavite žlicu masnoće da se otopi i dodajte kiseli kupus. Pržite ga oko pet minuta uz stalno miješanje. Dodajte dvije žlice mljevene slatke paprike i pržite još pet minuta. Dodati sve iz lonca za meso te još četiri žlice masti. Dodajte papar u zrnu i sol.

Kuhajte pola sata pa promiješajte i dodajte vodu. Kuhajte dva sata uz povremeno miješanje. Po želji pirjati još sat vremena ako želite da je jelo suho.