Cassoeula je klasično jelo lombardijske kuhinje, naziva se još i cassoeûla, cassoeura ili casöra. Radi se o ukusnom gulašu/paprikašu od kupusa i svinjetine koji grije dušu i pruža energiju u najhladnije doba godine. Njegova glavna karakteristika je što se koriste jeftini dijelovi svinjetine, poput nogu, ušiju i kože, uz koje idu rebra i klasični verzini (svinjske kobasice umotane u kupus, ali to možete preskočiti i staviti samo kobasice).
Podsjeća na poznati alzaški choucroute koji se, doduše, priprema s kiselim, a ne svježim kupusom, ali slični gulaši od svinjskog mesa i kupusa pripremali su se u mnogim europskim kuhinjama. I sekeli gulaš priprema se od svinjskog mesa i dinstanog kiselog kupusa i omiljen je i u našim krajevima.
Ovo jelo obavezno je na jelovnicima diljem sjeverne Italije kada zahladi, a tradicionalno se jede 17. siječnja, na dan svetog Antuna Pustinjaka, koji se poklapa s krajem sezone svinjokolja. Poslužiti ga možete s palentom, pireo ili dinstanim krumpirom...
Recept za originalnu talijansku cassoeulu prenosimo s portala WinedDharma.
Sastojci za talijansku cassoeulu
1,5 kg kupusa
800 g svinjskih rebara
250 g očišćene i oprane svinjske kože
350 g kobasica
2 svinjske nogice očišćene i oprane
1 oprano svinjsko uho
200 g mrkve
200 g celera
100 g luka
50 g maslaca
1 čaša suhog bijelog vina
goveđi temeljac
sol i papar
Recept za originalnu talijansku cassoeulu
Skuhajte svinjske dijelove
Svinjske nogice prerezane na pola, kožu i uši kuhajte u kipućoj vodi oko sat vremena.
Prodinstajte i popržite
Na laganu vatru stavite maslac i prodinstajte narezani luk pa dodajte svinjska rebra, uho i narezanu kožicu i popržite na jakoj vatri. Dodajte nasjeckani celer i mrkvu, čašu bijelog vina i pustite da ispari. Dodajte jednu ili dvije zaimače juhe, posolite, popaprite i promiješajte.
Kuhajte meso i povrće
Stavite poklopac i ostavite na vrlo laganoj vatri najmanje sat i pol, pazeći da se ne zalijepi za dno (po potrebi dodajte još temeljca).
Skuhajte kupus
Operite kupus, nasjeckajte ga na sitno i kuhajte na laganoj vatri u poklopljenoj posudi s vrlo malo vode dok ne uvene, 5-10 minuta.
Spojite meso i kupus
Zatim kupus stavite u lonac s mesom i narezanim kobasicama. Poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri još 45 minuta pazeći da se ne zalijepi za dno. S vremena na vrijeme skinite masnoću s površine.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice