Cassoeula je klasično jelo lombardijske kuhinje, naziva se još i cassoeûla, cassoeura ili casöra. Radi se o ukusnom gulašu/paprikašu od kupusa i svinjetine koji grije dušu i pruža energiju u najhladnije doba godine. Njegova glavna karakteristika je što se koriste jeftini dijelovi svinjetine, poput nogu, ušiju i kože, uz koje idu rebra i klasični verzini (svinjske kobasice umotane u kupus, ali to možete preskočiti i staviti samo kobasice).

Podsjeća na poznati alzaški choucroute koji se, doduše, priprema s kiselim, a ne svježim kupusom, ali slični gulaši od svinjskog mesa i kupusa pripremali su se u mnogim europskim kuhinjama. I sekeli gulaš priprema se od svinjskog mesa i dinstanog kiselog kupusa i omiljen je i u našim krajevima.

Ovo jelo obavezno je na jelovnicima diljem sjeverne Italije kada zahladi, a tradicionalno se jede 17. siječnja, na dan svetog Antuna Pustinjaka, koji se poklapa s krajem sezone svinjokolja. Poslužiti ga možete s palentom, pireo ili dinstanim krumpirom...

Recept za originalnu talijansku cassoeulu prenosimo s portala WinedDharma.

Sastojci za talijansku cassoeulu

1,5 kg kupusa
800 g svinjskih rebara
250 g očišćene i oprane svinjske kože
350 g kobasica
2 svinjske nogice očišćene i oprane
1 oprano svinjsko uho
200 g mrkve
200 g celera
100 g luka
50 g maslaca
1 čaša suhog bijelog vina
goveđi temeljac
sol i papar

Recept za originalnu talijansku cassoeulu

11:08
Korak 1

Skuhajte svinjske dijelove

Svinjske nogice prerezane na pola, kožu i uši kuhajte u kipućoj vodi oko sat vremena.

11:14
Korak 2

Prodinstajte i popržite

Na laganu vatru stavite maslac i prodinstajte narezani luk pa dodajte svinjska rebra, uho i narezanu kožicu i popržite na jakoj vatri. Dodajte nasjeckani celer i mrkvu, čašu bijelog vina i pustite da ispari. Dodajte jednu ili dvije zaimače juhe, posolite, popaprite i promiješajte.

11:15
Korak 3

Kuhajte meso i povrće

Stavite poklopac i ostavite na vrlo laganoj vatri najmanje sat i pol, pazeći da se ne zalijepi za dno (po potrebi dodajte još temeljca).

Recept za talijansko jelo s kupusom i svinjetinom cassoeula
Shutterstock 

11:15
Korak 4

Skuhajte kupus

Operite kupus, nasjeckajte ga na sitno i kuhajte na laganoj vatri u poklopljenoj posudi s vrlo malo vode dok ne uvene, 5-10 minuta.

11:16
Korak 5

Spojite meso i kupus

Zatim kupus stavite u lonac s mesom i narezanim kobasicama. Poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri još 45 minuta pazeći da se ne zalijepi za dno. S vremena na vrijeme skinite masnoću s površine.