Pečenje je neizostavno na blagdanskom stolu, a za blagdan Svih svetih često se priprema pečena patka, guska ili svinjsko pečenje. Pripremite tradicionalnu patku punjenu jabukama te poslužite sdomaćim mlincimai uz salatu od crvenog kupusa.
Sastojci:
- 2 kg patke ili guske
- 2 jabuke
- 1 žlica škroba
- sol
Priprema:
Patku prerežite na pola, pa dobro posolite izvana i iznutra. Meso zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, ili preko noći. Jabuke narežite na kockice, pa puniti meso. Zašijte kuharskim koncem, da se meso lijepo zatvori. Ponovno utrljajte sol, a zatim škrob. Stavite u vrećicu za pečenje, prelijte čašom vode, zatvorite i stavite u pleh.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko sat vremena, zatim vrećicu prerežite, prelijte sokom koji je pustila i pecite još 20-30 minuta. Prije posluživanja uklonite konac.
Sastojci za mlince:
- 500 g brašna
- 5 jaja
- prstohvat soli
- mlaka voda po potrebi
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, razvaljajte na tanko i narežite komade po želji. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta pa ih okrenite i pecite još 10 minuta na drugoj strani. Natrgajte ih i prelijte temeljcem ili vrućom vodom, pokrijte i ostavite da omekšaju. Poslužite s pečenim mesom i prelijte masnoćom od mesa.