Pečeno svinjsko meso spada među najpopularnije meso u našim krajevima, pogotovo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a nezaobilazno je na svim važnim događajima, proslavama i blagdanima. Osim ukusnog pečenja, često se na stolovima pronađe i carsko meso. Sočno i mekano iznutra, s karameliziranom koricom izvana, vrlo je zasitno i čest izbor za ručak.

Sastojci:

  • 1,5 kg carskog mesa s kožom bez kosti
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 3 češnja češnjaka
  • pola korijena celera
  • 2 lista lovora
  • 1 žličica ružmarina
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica papra
  • 1 litra goveđeg ili pilećeg temeljca
  • sol i papar

Priprema:

Meso operite, osušite i posolite te ostavite nekoliko sati na hladnom mjestu. Povrće očistite, ogulite i narežite. U posudu za pečenje stavite povrće, temeljac, začine i kuhajte dok ne zavri. Zatim dodajte meso. Poklopite i pecite na 150 stupnjeva 3 sata.

Meso izvadite i stavite na tavu i prepecite. Temeljac i povrće propasirajte i skuhajte.