Recept dana: Talijanski recept za pašta fažol

Pripremite varivo od graha s tjesteninom na starinski način

Shutterstock

Pašta fažol (pasta e fagioli) vrlo je jednostavno i ukusno talijansko jelo, a priprema se od svega jednostavnih sastojaka, graha i tjestenine. Iako se nekada smatralo sirotinjskim jelom, s vremenom je postalo pravi specijalitet, a po želji možete dodati slaninu, dimljeno meso ili kobasice. Ovo je starinski recept bez mesa, kako su ga kuhali Talijani.

Starinski recept za pašta fažol

Sastojci:

  • 450 g šarenog graha
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 250 g makarona
  • 1 list lovora
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • sol, papar
  • svježi peršin
  • maslinovo ulje

Shutterstock 

Priprema:

Skuhajte grah i kad voda prokuha ocijedite i ulijte novu vodu. Ponovite još jednom ovaj postupak. Nakon toga ulitjte vodu u grah, dodajte sitno sjeckani luk i mrkvu. Pirjajte na umjerenoj vatri. Kad je grah napola kuhan dodajte pasiranu rajčicu, lovorov list i sitno nasjeckani češnjak pa kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja, kada grah potpuno omekša, dodajte makarone, sve dobro promiješajte i kuhajte još 10 minuta. Po potrebi dodajte još začina, a ako vam je jelo prerijetko možete dodati žlicu-dvije brašna. Prije posluživanja pospite sitno nasjeckanim peršinom i pokapajte s malo maslinova ulja.

Izvor: StvarUkusa