Pašta fažol (pasta e fagioli) vrlo je jednostavno i ukusno talijansko jelo, a priprema se od svega jednostavnih sastojaka, graha i tjestenine. Iako se nekada smatralo sirotinjskim jelom, s vremenom je postalo pravi specijalitet, a po želji možete dodati slaninu, dimljeno meso ili kobasice. Ovo je starinski recept bez mesa, kako su ga kuhali Talijani.
Starinski recept za pašta fažol
Sastojci:
- 450 g šarenog graha
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 250 g makarona
- 1 list lovora
- 2 žlice pasirane rajčice
- sol, papar
- svježi peršin
- maslinovo ulje
Priprema:
Skuhajte grah i kad voda prokuha ocijedite i ulijte novu vodu. Ponovite još jednom ovaj postupak. Nakon toga ulitjte vodu u grah, dodajte sitno sjeckani luk i mrkvu. Pirjajte na umjerenoj vatri. Kad je grah napola kuhan dodajte pasiranu rajčicu, lovorov list i sitno nasjeckani češnjak pa kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja, kada grah potpuno omekša, dodajte makarone, sve dobro promiješajte i kuhajte još 10 minuta. Po potrebi dodajte još začina, a ako vam je jelo prerijetko možete dodati žlicu-dvije brašna. Prije posluživanja pospite sitno nasjeckanim peršinom i pokapajte s malo maslinova ulja.
Izvor: StvarUkusa