Varivo od kiselog kupusa i graha ukusno je i zasitno jelo na žlicu. Ako koristite mladi grah, ne morate ga namakati, već skuhati u samo pola sata i dok omekša, dodati ga u kiseli kupus koji ste prethodno oprali.
Ovo varivo možete kuhati i od graha iz konzerve te dodati kobasicu ili suho meso, neki dodaju i krumpir za gustoću, a možete pripremiti i verziju bez mesa. U ovaj recept savjetujemo vam tajni sastojak - ajvar.
Sastojci:
- 200 g graha
- 500 g kiselog kupusa
- 1 luk
- kobasica
- mljevena crvena paprika
- mješavina biljnog začina
- listovi lovora
- papar u zrnu
- sol po potrebi
- ajvar
Priprema:
Stavite kuhati grah dok ne omekša, mladi grah kuha se pola sata.
Isperite kiseli kupus. Na ulju popržite luk i kobasicu narezanu na komadiće te dodajte kiseli kupus i pirjajte još 5 minuta. Dodajte vodu da prekrije kupus, žlicu mješavine biljnog začina, žličicu mljevene crvene paprike, sol, papar u zrnu i listove lovora. Kuhajte otprilike 20 minuta do pola sata.
Grah procijedite i dodajte ga u lonac s kupusom. Po potrebi dodajte još vode, zakuhajte i začinite po želji. Dodajte i žlicu ili dvije ajvara. Kuhajte zajedno još 15 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice