Ukusne mesne okruglice u umaku od gljiva

Sočne pileće okruglice u kremastom umaku od gljiva pripremit ćete za manje od 30 minuta.

Shutterstock

Pileće mesne okruglice su odličan odabir za sve koji nemaju iskustva u kuhinji. Teško da možete pogriješiti u koracima, samo je potrebno pratiti recept.

Nemojte previše miješati smjesu kako ne bi bile gumenaste. Uz to, bitno je da ih ispečete na zagrijanoj tavici s vanjske strane, kako bi ostale sočne i zadržale što više okusa. Poslužite ih s pire krumpirom!

Pileće mesne okruglice u umaku od gljiva

Sastojci za mesne okruglice:

100 g krušnih mrvica
1 jaje
1 žličica origana
1 žličica mljevene paprike
3 češnja češnjaka
20 g naribanog parmezana
600 g mljevene piletine
sol, papar
2 žlice maslinovog ulja

Sastojci za umak od gljiva:

2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
150 g šampinjona
2 žlice brašna
350 ml pilećeg temeljca
1 žličica origana
1 žličica peršina
½ žličice mljevene paprike
sol, papar
120 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Češnjak protisnite, pa u posudi pomiješajte sve sastojke za mesne okruglice osim maslinovog ulja. Miješajte dok se sastojci ne sjedine pa oblikujte otprilike 20 manjih mesnih okruglica. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte mesne okruglice, pecite ih u serijama. Popržite okruglice sa svih strana pa ih izvadite na tanjur. Luk narežite na kockice, šampinjone na polumjesece, a češnjak protisnite. Na istoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte luk i češnjak pa pržite dok ne postane proziran. Dodajte gljive i pržite još tri minute. Umiješajte brašno i pričekajte da lagano dobije boju. Ulijte pileći temeljca i miješajte dok se umak ne zgusne. Umiješajte i origano, peršin, mljevenu papriku te soli i papar. Dodajte još malo vode ili pilećeg temeljca ako je umak pregust. Položite okruglice u umak i krčkajte otprilike deset minuta. Ulijte vrhnje za kuhanje, lagano promiješajte, pustite kratko da krčka pa maknite s vatre. Poslužite odmah!