U ovom receptu upotrijebili smo šampinjone i portobello gljive koje su dostupne u supermarketima tijekom cijele godine. Ako ste naišli na lijepe bukovače, lisičarke ili vrganje, svakako ih iskoristite za pripremu rižota.
Nemojte štedjeti na vinu, maslacu i parmezanu te obavezno upotrijebite dobar domaći temeljac. Trud će se isplatiti!
Kremasti rižoto s gljivama
Sastojci:
1,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca
3 žlice maslinovog ulja
450 g portobello gljiva
450 g šampinjona
2 ljutike
300 g arborio riže
120 ml bijelog vina
4 žlice maslaca
3 žlice svježe nasjeckanog vlasca
30 g naribanog parmezana
sol, papar
Priprema:
Zagrijte temeljac i održavajte ga na srednje jakoj vatri. Gljive tanko narežite, a ljutiku očistite i narežite na kockice. U tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive i pržite otprilike tri minute pa stavite gljive i njihovu tekućinu u tanjur sa strane. Dodajte preostalo ulje u tavu, ubacite ljutike i pržite otprilike jednu minutu, miješajući. Dodajte rižu, miješajte dok ne dobije zlatno smeđu boju, otprilike dvije minute. Ulijte vino i miješajući pričekajte da ga riža upije. Dodajte otprilike 100 ml toplog temeljca i miješajte dok riža ne upije tekućinu i tako ponavljajte postupak dok riža ne bude kuhana al dente, otprilike 20 minuta.
Maknite s vatre, umiješajte gljive i njihovu tekućinu, maslac, svježi vlasac i parmezan. Začinite sa soli i paprom i poslužite odmah.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice