Portugalska juha od kelja poznata kao Caldo Verde

Tradiconalna portugalska zelena juha s kobasicama

Shutterstock

Caldo Verde je poznata tradicionalna juha od kelja s kobasicom i krumpirom podrijetlom iz regije Minho u Portugalu. Poznata je i pod imenom zelena juha zbog svoje specifične boje. Ova juha odličan je izbor ako želite pojesti ukusan i hranjiv ručak na žlicu. 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 700 g krumpira
  • 500 g kelja
  • 1 l pileće juhe
  • 40 g suhih rajčica
  • korica jednog limuna
  • žličica dimljene paprike
  • 350 g kobasice (češnjovke)
  • 400 g bijelog graha  (konzerva)
  • 60 g vrhnja
  • sol i papar

Priprema:

Uzmite jedan veliki lonac i stavite ga na srednju vatru. Dodajte ulje, luk nasjeckani i češnjak. Pirjajte 3 minute. Zatim u lonac dodajte krumpir, nasjeckani kelj, pileću juhu, rajčicu, koricu limuna, dimljenu papriku i žličicu soli. Zakuhajte pa smanjite vatru. Poklopite i pirjajte 15 minuta da krumpir i kelj omekšaju.

Kobasicu narežite na kolute, zatim narežite na tanke kriške. Umiješajte kobasicu, bijeli grah i vrhnje. Pirjajte još 5 minuta, kušajte pa posloite i popaprite po potrebi. 

Izvor: Olivia's cuisine