Zagorska juha se s ponosom priprema u Hrvatskom zagorju i to od krumpira, vrganja, korjenastog povrća te slanine. Za pripremu se mogu koristiti svježi, ali i sušeni vrganji te šampinjoni, a posebnost ove juhe je da se priprema brzo te da uz dodatak začina i kiselog vrhnja po želji predstavlja izdašan i hranjiv obrok.

U ovu klasičnu kombinaciju dodajte i malo kuhanog ječma, tako će pripremljena juha biti još ukusnija i bogatija. Također, mesoljupci će posebno uživati ako u juhu dodate malo i malo kobasice ili suhog mesa.

Sastojci

Sastojci (za 6 osoba):

  • 15 dkg mesnate slanine (hamburger)
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 2 krumpira
  • 100 g šampinjona
  • 30 g suhih vrganja
  • sol, papar
  • malo crvene paprike
  • svježi peršin
  • lovorov list
  • kiselo vrhnje
  • ulje ili domaća svinjska mast

Recept za zagorsku juhu

13:02
Korak 1

Pirjajte

U posudi u kojoj ćete kuhati juhu, na malo ulja ili svinjske masti pirjajte sitno nasjeckani luk i slaninu narezanu na kockice.

13:04
Korak 2

Popržite

Kada luk poprimi zlatnu boju dodajte dodajte nasjeckanu mrkvu te kad mrkva omekša dodajte šampinjone narezane na listiće.

13:04
Korak 3

Namočite

suhe vrganje namočite u 2 dcl vruće vode.

Recept za zagorsku juhu savršen za ljubitelje jela na žlicu
Shutterstock 

13:04
Korak 4

Pirjajte zajedno

Nastavite pirjati uz stalno podlijevanje vode ili temeljca. Dodajte omekšale vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali. Po želji dodajte i malo bijelog vina. Dodajte krumpir narezan na kockice i lovor.

13:05
Korak 5

Kuhajte

Kuhajte dok krumpir ne omekša te na kraju dodajte malo vinskog octa. Ukoliko volite gušću juhu dodajte malo brašna a za još bogatiji okus pred kraj kuhanja u juhu umiješajte kuhani ječam.

13:05
Korak 6

Začinite

Začinite sa soli i paprom te sjeckanim peršinom.