Zagorska juha se s ponosom priprema u Hrvatskom zagorju i to od krumpira, vrganja, korjenastog povrća te slanine. Za pripremu se mogu koristiti svježi, ali i sušeni vrganji te šampinjoni, a posebnost ove juhe je da se priprema brzo te da uz dodatak začina i kiselog vrhnja po želji predstavlja izdašan i hranjiv obrok.
U ovu klasičnu kombinaciju dodajte i malo kuhanog ječma, tako će pripremljena juha biti još ukusnija i bogatija. Također, mesoljupci će posebno uživati ako u juhu dodate malo i malo kobasice ili suhog mesa.
Sastojci
Sastojci (za 6 osoba):
- 15 dkg mesnate slanine (hamburger)
- 2 mrkve
- 1 luk
- 2 krumpira
- 100 g šampinjona
- 30 g suhih vrganja
- sol, papar
- malo crvene paprike
- svježi peršin
- lovorov list
- kiselo vrhnje
- ulje ili domaća svinjska mast
Recept za zagorsku juhu
Pirjajte
U posudi u kojoj ćete kuhati juhu, na malo ulja ili svinjske masti pirjajte sitno nasjeckani luk i slaninu narezanu na kockice.
Popržite
Kada luk poprimi zlatnu boju dodajte dodajte nasjeckanu mrkvu te kad mrkva omekša dodajte šampinjone narezane na listiće.
Namočite
suhe vrganje namočite u 2 dcl vruće vode.
Pirjajte zajedno
Nastavite pirjati uz stalno podlijevanje vode ili temeljca. Dodajte omekšale vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali. Po želji dodajte i malo bijelog vina. Dodajte krumpir narezan na kockice i lovor.
Kuhajte
Kuhajte dok krumpir ne omekša te na kraju dodajte malo vinskog octa. Ukoliko volite gušću juhu dodajte malo brašna a za još bogatiji okus pred kraj kuhanja u juhu umiješajte kuhani ječam.
Začinite
Začinite sa soli i paprom te sjeckanim peršinom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice