Minestrone je klasično talijansko jelo, nezaobilazan obrok u svim talijanskim regijama, ali i diljem svijeta. Radi se o jednostavnoj gustoj juhi od povrća, borlotti graha i mahunarki, ali danas postoje brojne verzije. U ovaj hranjivi obrok možete dodati i meso.

A ovaj put vam donosimo recept za zimski minestrone u kojem je nezaobilazna namirnica kelj.

Sastojci:

400 g kelja
2 glavice luka
2 mrkve
100 g korijena peršina
1 poriluk
4 krumpira
4 žlice maslinova ulja
2 žlice koncentrata rajčice
sol, papar
1 l povrtnog temeljca
1 limenka (850 ml) bijelog graha
100 g tjestenine za juhu
75 g naribanog parmezana

Priprema:

Očistite kelj, uklonite tvrdi dio, a listove narežite na trake. Oljuštite i nasjeckajte luk. Očistite i usitnite preostalo povrće. Ogulite krumpir, operite i narežite na kockice. Zagrijte ulje u loncu te pirjajte luk. Dodajte mrkvu, krumpir, poriluk, korijen peršina te koncentrat rajčice, popržite pa začinite. Ulijte temeljac, zakuhajte pa na laganoj vatri kuhajte 15 minuta. Ocijedite i operite grah te ga s keljom i sirovom tjesteninom dodajte u juhu te kuhajte još 10 minuta. Umiješajte parmezan te pikantno začinite. Ostavite da kratko odstoji kako bi se okusi proželi te poslužite.