Krenula je sezona krastavca, koji su osvježavajući i hrskavi. Možete ih spremati na salatu, dodati kao dodatak u sendviče ili tortilje ili ih pripremiti na juhu. Mi vam donosimo recept za starinsku juhu od krastavaca i krumpira koja će vas oduševiti svojom kremoznošću i bogatstvom svježine krastavca.
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 3-4 krastavca
- sol, papar
Za zapršku:
- 2 dkg masti
- 3 dkg brašna
- 2 češnja češnjaka
- peršin
- 125 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Posoljenu vodu stavite u lonac dok ne zakipi, ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice. Stavite i kipuću vodu. Krastavac ogulite i narežite te ga posolite. Pripremite zapršku tako da na ulju popržite brašno. Dodajte sitno narezan češnjak i odmah zalite vodom u kojoj se kuhao krumpir dok ne omekša, a onda ododajte i ocijeđene krastavce. Kad je sve kuhano, provjerite treba li dosoliti, popapriti i dodajte vrhnje. Čim ponovno zakipi, maknite s vatre i dodajte sitno zasjeckan peršin.