Top 5 recepata za brze ljetne juhe

Ljeti je potrebno nahraniti tijelo sa što više hranjivih nutrijenata, a najboljih izvor istih su juhe

Shutterstock

Zbog viskoh temeperatura ljeti naš organizam gubi puno vode i minerala, a kako bi organizam normalno finkcionirao potrebno je i u ljetnoj sezoni jesti juhu. Kako bi vam olakšali odabir koju juhu pripremiti danas, sastavili smo vam listu top 5 najboljih ljetnih juha, koje su gotove su samo nekoliko trenutaka, a vašem organizmu će vratiti sve potrebne nutrijente. 

1. Juha od rajčica 

Sastojci:

  • 1 kg zrelih rajčica
  • 3 režnja češnjaka
  • šaka listića bosiljka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • sol, papar
Shutterstock 

Priprema:
Rajčice operite i narežite na manje komade. Zagrijte dublju tavicu ili veću posudu pa pržite rajčice otprilike pet minuta na laganoj, dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckani češnjak, bosiljak, koncentrat rajčice i dvije žlice maslinovog ulja. Uz miješanje, držite na vatri još dvije minute. Ulijte temeljac, promiješajte, pa pričekajte da proključa. Smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.
Prebacite sve u blender i izblendajte u glatku juhu. Isprobajte pa posolite, popaprite i dodajte šećera po ukusu. Vratite na tavicu i kuhajte još par minuta kako bi juhu ponovno zgrijali.

2. Krem juha od graška

Sastojci:

  • 1 žličica maslaca
  • 1 luk
  • 900 g graška
  • 200 g slanine
  • sušene metvice
  • 1 l temeljca od povrća
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar
  • 3 žumanjka
  • 200 ml vrhnja
Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte maslac u velikoj tavi za juhu i dodajte luk. Kuhajte nekoliko minuta. Dodajte grašak, slaninu, metvicu i temeljac te pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri i kuhajte 5-10 minuta dok se slanina i grašak ne skuhaju. U blenderu pažljivo izmiksajte juhu. Po želji možete ostaviti malo juhe u tavi da ostane malo teksture.

Izmiksanu juhu dodajte natrag u juhu i promiješajte, isključite vatru. Žumanjke dodajte u zdjelu juhe koja je ostavljena da se ohladi. Umutite ih i ulijte u ostatak juhe. Vruću juhu mutiti dok se ne zgusne. Ulijte vrhnje i dobro promiješajte.

Juhu poslužite u zdjelice. Prelijte s malo vrhnja ako želite i dodatnim komadićima slanine ako imate.

3. Krem juha od mrkve

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 kg mrkve
  • 1 l temeljca
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 3 žlice maslaca
  • grančica timijana
  • 5 zvijezda anisa
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar

Priprema:

Na maslacu popržite sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodajte timijan, zvjezdasti anis i listove lovora. Ostavite začine nekoliko minuta na laganoj vatri kako bi pustili okus, ali ne zaboravite miješati. Mrkve ogulite, narežite na manje komade pa ih ubacite u tavicu.

Podlijte temeljcem, poklopite i pustite da se kuha 20-ak minuta. Iz juhe izvadite začine pa sve sastojke usitnite štapnim mikserom. Začinite soli i paprom po ukusu pa, po potrebi, vratite na vatru i zagrijte.

4. Pileća juha

Shutterstock 

Sastojci:

  • 2 pileća batka s karabatkom
  • 2 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • komadić celera
  • 1 luk
  • sol i papar
  • tjestenina za juhu po izboru
  • peršin

Priprema:

Stavite kuhati meso u lonac s vodom. Očistite i narežite mrkvu, pastrnjak i celer. Popržite luk i dodajte ga u lonac s vodom i mesom. Dodajte povrće i kuhajte oko pola sata.

Dodajte začine i tjesteninu i kuhajte još 10-ak minuta. Dodajte svježi peršin. Poslužite toplo.

5. Juha od krastavaca i krumpira

Shutterstock 

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 3-4 krastavca
  • sol, papar

Za zapršku:

  • 2 dkg masti
  • 3 dkg brašna
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin
  • 125 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Posoljenu vodu stavite u lonac dok ne zakipi, ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice. Stavite i kipuću vodu. Krastavac ogulite i narežite te ga posolite. Pripremite zapršku tako da na ulju popržite brašno. Dodajte sitno narezan češnjak i odmah zalite vodom u kojoj se kuhao krumpir dok ne omekša, a onda ododajte i ocijeđene krastavce. Kad je sve kuhano, provjerite treba li dosoliti, popapriti i dodajte vrhnje. Čim ponovno zakipi, maknite s vatre i dodajte sitno zasjeckan peršin.