Zbog viskoh temeperatura ljeti naš organizam gubi puno vode i minerala, a kako bi organizam normalno finkcionirao potrebno je i u ljetnoj sezoni jesti juhu. Kako bi vam olakšali odabir koju juhu pripremiti danas, sastavili smo vam listu top 5 najboljih ljetnih juha, koje su gotove su samo nekoliko trenutaka, a vašem organizmu će vratiti sve potrebne nutrijente.
1. Juha od rajčica
Sastojci:
- 1 kg zrelih rajčica
- 3 režnja češnjaka
- šaka listića bosiljka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 4 žlice maslinovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- sol, papar
Priprema:
Rajčice operite i narežite na manje komade. Zagrijte dublju tavicu ili veću posudu pa pržite rajčice otprilike pet minuta na laganoj, dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckani češnjak, bosiljak, koncentrat rajčice i dvije žlice maslinovog ulja. Uz miješanje, držite na vatri još dvije minute. Ulijte temeljac, promiješajte, pa pričekajte da proključa. Smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.
Prebacite sve u blender i izblendajte u glatku juhu. Isprobajte pa posolite, popaprite i dodajte šećera po ukusu. Vratite na tavicu i kuhajte još par minuta kako bi juhu ponovno zgrijali.
2. Krem juha od graška
Sastojci:
- 1 žličica maslaca
- 1 luk
- 900 g graška
- 200 g slanine
- sušene metvice
- 1 l temeljca od povrća
- 1 žlica šećera
- sol i papar
- 3 žumanjka
- 200 ml vrhnja
Priprema:
Zagrijte maslac u velikoj tavi za juhu i dodajte luk. Kuhajte nekoliko minuta. Dodajte grašak, slaninu, metvicu i temeljac te pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri i kuhajte 5-10 minuta dok se slanina i grašak ne skuhaju. U blenderu pažljivo izmiksajte juhu. Po želji možete ostaviti malo juhe u tavi da ostane malo teksture.
Izmiksanu juhu dodajte natrag u juhu i promiješajte, isključite vatru. Žumanjke dodajte u zdjelu juhe koja je ostavljena da se ohladi. Umutite ih i ulijte u ostatak juhe. Vruću juhu mutiti dok se ne zgusne. Ulijte vrhnje i dobro promiješajte.
Juhu poslužite u zdjelice. Prelijte s malo vrhnja ako želite i dodatnim komadićima slanine ako imate.
3. Krem juha od mrkve
Sastojci:
- 1 kg mrkve
- 1 l temeljca
- 1 češanj češnjaka
- 2 glavice luka
- 3 žlice maslaca
- grančica timijana
- 5 zvijezda anisa
- 2 lovorova lista
- sol, papar
Priprema:
Na maslacu popržite sitno nasjeckani luk i češnjak pa dodajte timijan, zvjezdasti anis i listove lovora. Ostavite začine nekoliko minuta na laganoj vatri kako bi pustili okus, ali ne zaboravite miješati. Mrkve ogulite, narežite na manje komade pa ih ubacite u tavicu.
Podlijte temeljcem, poklopite i pustite da se kuha 20-ak minuta. Iz juhe izvadite začine pa sve sastojke usitnite štapnim mikserom. Začinite soli i paprom po ukusu pa, po potrebi, vratite na vatru i zagrijte.
4. Pileća juha
Sastojci:
- 2 pileća batka s karabatkom
- 2 mrkve
- 1 pastrnjak
- komadić celera
- 1 luk
- sol i papar
- tjestenina za juhu po izboru
- peršin
Priprema:
Stavite kuhati meso u lonac s vodom. Očistite i narežite mrkvu, pastrnjak i celer. Popržite luk i dodajte ga u lonac s vodom i mesom. Dodajte povrće i kuhajte oko pola sata.
Dodajte začine i tjesteninu i kuhajte još 10-ak minuta. Dodajte svježi peršin. Poslužite toplo.
5. Juha od krastavaca i krumpira
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 3-4 krastavca
- sol, papar
Za zapršku:
- 2 dkg masti
- 3 dkg brašna
- 2 češnja češnjaka
- peršin
- 125 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Posoljenu vodu stavite u lonac dok ne zakipi, ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice. Stavite i kipuću vodu. Krastavac ogulite i narežite te ga posolite. Pripremite zapršku tako da na ulju popržite brašno. Dodajte sitno narezan češnjak i odmah zalite vodom u kojoj se kuhao krumpir dok ne omekša, a onda ododajte i ocijeđene krastavce. Kad je sve kuhano, provjerite treba li dosoliti, popapriti i dodajte vrhnje. Čim ponovno zakipi, maknite s vatre i dodajte sitno zasjeckan peršin.