3 UKUSNA I PRAKTIČNA DORUČKA: Ideje za hranjive obroke koje možete ponijeti sa sobom na posao ili u školu

Pripremite unaprijed zobene pločice i granolu te iskoristite stari kruh.

Shutterstock

Ujutro često nemamo puno vremena za pripremanje doručka, pa su idealna jela koja se mogu pripremiti unaprijed i koja mogu stajati nekoliko dana. Donosimo vam recepte za zobene pločice i granolu koje možete nositi na posao ili djeca u školu, a kad imate stari kruh, napravite ukusne muffine za doručak.

Granola s čokoladom

Sastojci:

250 g zobenih pahuljica
50 g kokosovog ulja
40 g
kakaa
50 g smeđeg šećera
100 g meda
1/2 žličice soli
100 g nasjeckane čokolade
50 g grožđica u čokoladi

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim obložite papirom za pečenje. Pomiješajte rastopljeno kokosovo ulje, med, šećer, sol i kakao pa time prelijte zobene pahuljice. Dobro promiješajte. Rasporedite smjesu na lim pa pecite pola sata. Svakih 10 minuta promiješajte. Izvadite granolu iz pećnice pa dodajte nasjeckanu čokoladu i dobro promiješajte. Kad se granola ohladi, dodajte grožđice u čokoladi, promiješajte pa premjestite u čistu staklenku. Čuvajte na hladnom, tamnom i suhom do tri tjedna.

Muffini od starog kruha

Sastojci:

400 g starog kruha
5 jaja
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
350 ml mlijeka

Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalupe za muffine premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tako da strši iznad rubova. Umutite jaja s mlijekom i šećerom, a kruh narežite na kockice. Prelijte kruh pripremljenom smjesom, pustite da kratko odstoji pa ga rasporedite u standardni kalup za 12 muffina. Pecite otprilike 25 minuta, dok muffini ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite ih iz kalupa nakon otprilike pet minuta i poslužite. Papir za pečenje će poslužiti kao simpatična košarica. 

Zobene pločice s kikiriki maslacem i bananom

Shutterstock 

Sastojci:

2 velike zrele banane
120 g kikiriki maslaca
50 g smeđeg šećera
1 jaje 
120 ml bademovog mlijeka
200 g zobenih pahuljica
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
150 g nasjeckane tamne čokolade

Priprema:

Izmiksajte dvije zrele banane s kikiriki maslacem i šećerom pa dodajte jaje i mlijeko. Potom ubacite sve preostale sastojke pa još kratko miksajte kako bi se sastojci sjedinili. Prebacite smjesu u četvrtasti kalup, poput onog za brownieje, i zagladite. Pecite otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pričekajte da se u potpunosti ohladi pa narežite na kocke ili prutiće. Prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.