Zobena kaša već je godinama jedan od najpopularnijih zdravih izbora za doručak, a jedu je svi, od onih koji žele pojesti nešto zasitno nakon čega neće brzo biti gladni do onih koji žele izgubiti kilograme. Zob je bogata dijetalnih vlakana, a donosimo popis vitamina i hranjivih tvari prema Cleveland Clinic.

Pola šalice valjane ili rezane zobi, što je otprilike količina u jednoj porciji zobenih pahuljica, sadrži:

Mangan: 64% preporučene dnevne količine.

Bakar: 18% preporučene dnevne doze.

Vitamin B1 (tiamin): 16% preporučene dnevne količine.

Magnezij: 13% preporučene dnevne količine.

Fosfor: 13% preporučene dnevne doze.

Cink: 13% preporučene dnevne doze.

Željezo: 10% preporučene dnevne doze.

Vitamin B5: 9% preporučene dnevne količine.

Prema ovoj listi, očito je zašto se zobena kaša smatra najzdravijim doručkom, ali važno je odabrati sitne ili krupne zobene pahuljice, a ne mueslije i pahuljice koje sadrže i druge dodatke osim zobi.

Kako izgleda najzdraviji doručak na svijetu
Shutterstock 

Zdravstvene prednosti zobi

1. Smanjuje kolesterol

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, a jedan od glavnih faktora rizika je visok kolesterol u krvi. Istraživanja pokazuju da su beta-glukanska vlakna u zobi učinkovita u smanjenju razine ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola. Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe primijetile značajne promjene u razinama kolesterola nakon samo šest tjedana konzumiranja zobenih pahuljica.

2. Pomaže u održavanju razine šećera

Zob sadrži puno topivih vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što djeluje na kolesterol, beta-glukan također može usporiti apsorpciju glukoze (šećera) u krv. Nakon što pojedete zobenu kašu, beta-glukan se razgrađuje u otopinu sličnu gelu koja oblaže crijeva. Ovaj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u krvotok te tako pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.

3. Može pomoći u ublažavanju zatvora

Zatvor je čest problem koji povremeno pogađa sve skupine ljudi bez obzira na dob. Istraživanja pokazuju da zobene mekinje, tj. vanjski sloj zrna bogat vlaknima, mogu pomoći u ublažavanju zatvora. Također se pokazalo da zobene mekinje smanjuju gastrointestinalne simptome i pomažu kod probave osoba s ulceroznim kolitisom.

4. Saveznik je u mršavljenju

Ne samo da je zobena kaša ukusna namirnica za doručak, već je i vrlo zasitna. Konzumiranje zasitne hrane može vam pomoći da unosite manje kalorija i tako izgubite kilograme. Beta-glukan može potaknuti oslobađanje peptida, hormona koji se proizvodi u crijevima kao odgovor na jelo. Dokazano je da ovaj hormon sitosti dovodi do smanjenog unosa kalorija i može smanjiti rizik od pretilosti.

Istraživači su otkrili da konzumiranje zobi može smanjiti tjelesnu težinu i masnoću, indeks tjelesne mase (BMI) kao i omjer struka i bokova.

Recepti za zobenu kašu

Zob je bez glutena, ali je često unakrsno kontaminirana s pšenicom ili ječmom. Obavezno potražite zob s oznakom bez glutena ako imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten. Zobene pahuljice možete pripremiti na različite načine, i slane i slatke.

Slatka zobena kaša

Osim s kravljim mlijekom, zob možete pripremiti s bademovim, sojinim, rižinim ili drugim napitkom, jogurtom, kefirom, a za pripremu zobene kaše možete koristiti i vodu. Za bogatiji obrok dodajte med, orašaste plodove i svježe voće, paše od bobičastog voća kao što su borovnice, maline i kupine do kriški breskve, jabuke, kruške, banana... Možete dodati i komadić tamne čokolade.

Slana zobena kaša

Također, ne morate se ograničavati na slatke i voćne kombinacije. Napravite slanu zobenu kašu sa sirom. U zobene pahuljice dodajte žlicu mljevenog lana, žlicu suncokretovih sjemenki, malo sira i malo maslinovog ulja. Sve pomiješajte i pojedite uz šalicu jogurta ili kefira. Ovakva će kaša potaknuti rad crijeva i ubrzati sagorijevanje masnoća.

Granola pločice

Napravite domaće granola pločice ili energetske pločice od zobi s maslacem od kikirikija, bobičastog ili suhog voća, badema, lješnjaka ili drugih orašastih plodova. 

Kolači sa zobenim pahuljicama

Od zobi možete pripremiti i kolače, muffini su najočitiji izbor, a zob je odličan dodatak u drobljencima (crumble) s nadjevom od voća.