Jelo koje osvaja mirisom, okusom ali i bojom ovaj je jednostavni rižoto. Bundeva ili tikva, kraljica hladnijeg dijela godine, izdašno je povrće u kojem možemo uživati na brojne načine, u juhama, pireu, pečenom kao prilog te u zimskim salatama. Birajte sortu bundeve koja vam odgovara po okusu, ali i teksturi. Dobar je savjet da unaprijed planirate više jela s bundevom jer ključ odličnog okusa se krije u pečenju bundeve, pa nije na odmet ispeći veću količinu koju možete iskoristiti za recept koji vam donosimo, ali i za juhu te kolač.
Ovaj kremasti rižoto poslužite kao samostalni obrok bez mesa, ali i kao prilog mesnim pečenjima.
Recept za kremasti rižoto s bundevom
Sastojci:
600 g očišćene bundeve hokaido
1 glavica luka
3 žlice maslaca
350 g riže
750 ml vrućeg povrtnog temeljca
2 žlice nasjeckanog timijana
50 g svježe naribanog parmezana
sol, papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bundevu narežite na kockice, zamotajte u aluminijsku foliju i tako pecite u pećnici 30 min. Luk oljuštite, narežite na kockice pa ga propirjajte na žlici maslaca. Dodajte rižu i pirjajte je dok ne postane staklasta. Potom postupno tijekom kuhanja umiješajte vrući temeljac. Temeljac dodajte svaki put kad vidite da je riža upila svu tekućinu, i tako sve dok se riža ne skuha (oko 30 min). Nakon 20 min dodajte usitnjenu pečenu bundevu. U rižoto umiješajte preostali maslac narezan na komadiće, timijana i parmezan pa ga kušajte, posolite i popaprite po vlastitom ukusu.