• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Kako pravilno peći butternut tikvu? 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Savjet više

        Kako pravilno peći butternut tikvu?

        27.12.2022 09:48
        27.12.2022 09:48
        0

        Slatki, orašasti okus butternut tikve prekrasan je i u slatkim i u slanim receptima

         bundeva Izvor: Shutterstock

        Slatki, orašasti okus butternut tikve odličan je i u slatkim i u slanim receptima a mi u nastavku otkrivamo dva načina kako iz ove vrste bundeve izvući ono najbolje! Butternut tikva funkcionira u svim vrstama recepata; nakon kuhanja, njezino meso postaje mekano i lako se miješa bez zrnatosti koju možete pronaći u drugim vrstama bundeve.

        Može se narezati na kockice i ispeći za jelo kao prilog ili dodati zelenoj salati. Kad se pasira, može se koristiti za pripremu juha, za punjenje ili kao umak za tjestenine ili pak kao dodatak kruhu, kolačima i muffinima. Također se može koristiti kao nadjev za vege tacose i enchilade! Njezin pomalo orašasti, slatki okus najviše dolazi do izražaja kada se tikva peče u pećnici. U usporedbi s drugim vrstama bundeve, poput hokaida recimo, glatka koža butternuta olakšava guljenje, a manji džepovi sjemenki lakše se čiste.

        No, kako pravilno ispeći ovu tikvu? Prvi način je pečenje polovica tikve u pećnici. Naime, ovakakv način pečenja daje mesu tikve karamelizirani okus koji će se prenijeti na konačni recept, bilo da radite juhu ili punite raviole. Ono što treba napraviti je pripremiti lim za pečenje, obložiti ga papirom za pečenje te zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim valja prerezati tikvu na pola: stavite tikvu na stranu na čvrstu dasku za rezanje; dobro je ispod staviti kuhinjsku krpu. Prvo odrežite kraj stabljike a zatim velikim, oštrim nožem zarežite tikvu od kraja do peteljke. Potom žlicom izvadite sjemenke iz obje polovice a onda polovice premažite maslinovim uljem te ih po želji začinite. Sad je vrijeme za pečenje - polovice stavite prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje i pecite 30 do 40 minuta. Kad su gotove i kad se dovoljno ohladi za rukovanje, izdubite meso i upotrijebite ga dalje za recept.

         bundeva Izvor: Shutterstock

        Ako pak tikvu namjeravate jesti kao prilog, najviše ćete okusa dobiti ako ogulite i izrežete kockice butternut tikvu prije pečenja. Slično kao kod pečenih polovica, rubovi svake kocke će potamniti i karamelizirati se i dodati tonu okusa. I u ovom slučaju pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Butternut tikvu ogulite i narežite. Kockice tikve rasporedite u jednom sloju po limu za pečenje te između svakog ostavite malo razmaka da se ravnomjerno ispeku.

        Pokapajte kockice s otprilike dvije žlice maslinova ulja, začinite i promiješajte. Pecite 20 minuta, zatim pažljivo promiješajte i okrenite kockice te ih rasporedite natrag u jedan sloj. Nastavite peći još 10 do 20 minuta. Začinite po želji i poslužite.

        Tagovi

        bundeva tikva butternut tikva

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        TIPS&TRICKS

        | 07. Feb 2023.

        Kako češnjak što dulje održati svježim?

        češnjak
        0

        NO FOOD WASTE

        | 03. Feb 2023.

        Volite li brokulu iskoristite i stabljiku, evo i kako

        brokula
        0

        izbjegnite greške

        | 03. Feb 2023.

        Pet pravila za pripremu savršenog bechamela

        shutterstock_255028519.jpg
        0

        DOBRODOŠLI SAVJETI

        | 23. Jan 2023.

        Kako izbjeći jaja u nekim receptima? Našli smo rješenja…

        jaja
        0

        ZAPAMTITE

        | 17. Jan 2023.

        Ovo su namirnice koje uvijek trebate imati u zamrzivaču

        hrana zamrzivač
        0

        ZA JOŠ UKUSNIJI OBROK

        | 16. Jan 2023.

        Trikovima do savršeno sačuvanog avokada i ukusnog doručka

        avokado
        0

        ZAPAMTITE

        | 13. Jan 2023.

        Savjetima do savršno oguljenih tvrdo kuhanih jaja

         jaja
        0

        jestivi pokloni

        | 20. Dec 2022.

        Granola je odličan poklon za blagdane. Imamo prijedlog!

         shutterstock_2063937590.jpg
        0

        zagrijte se!

        | 09. Dec 2022.

        Aromatično kuhano vino bit će gotovo za tren

         Aromatično kuhano vino
        0

        Najpopularnije

         pohano meso
        0

        POKUŠAJTE I OVAKO

        | 06. Feb 2022.

        Pohamo, ali u pećnici

         brie sir
        0

        PRIČA O SIRU

        | 06. Feb 2022.

        Što je BRIE sir i kako ga poslužiti? Imamo odlične ideje

         polpete
        0

        DOBRE IDEJE

        | 24. Feb 2022.

        Kako pripremiti ukusne obroke od ostataka hrane? Imamo odlične recepte

         shutterstock_1239647632.jpg
        0

        za svečani ručak

        | 19. Oct 2022.

        Pečene prokulice - prilog koji će zasjeniti dobar komad mesa

         shutterstock_1773417203.jpg
        0

        prilog ili snack?

        | 05. Jan 2023.

        Hrskava cvjetača iz pećnice

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.