Kad poželite laganiji obrok, rižoto s povrćem je dobar izbor, a pogotovo s pristupačnom i zdravom namirnicom koja je trenutno vladarica sezone - tikvica. Najbolje od svega je što je gotov za pola sata, a preukusan.

Recept za rižoto od tikvica

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 320 g riže
  • 1250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 80 ml ulja
  • 65 ml suhog bijelog vina
  • 30 g parmezana
  • 3 žlice maslaca
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar

Priprema:

U tavi zagrijte dvije žlice ulja. Dodajte narezane tikvice i pecite ih dvije do tri minute dok ne porumene. Ostavite ih sa strane.

U tavu stavite sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute pa ga izvadite i stavite sa strane s tikvicama.

Zagrijte temeljac u loncu.

U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i ostavite kuhati oko minutu. Ulijte vino i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije.

Kad vino ispari smanjite temperaturu na najnižu i dodajte trećinu pripremljenog temeljca. Promiješajte.

Kad riža "upije" sav temeljac dodajte drugu trećinu. Promiješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac i dok riža ne bude kuhana al dente. Za kuhanje će vam trebati oko 20 minuta.

Maknite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, tikvice i češnjak. Posolite i popaprite po želji. Promiješajte i poslužite uz salatu.