Kako nam se bliži blagdan i razna obiteljska druženja tijekom posljednjih mjeseci u godini, donosimo vam nekoliko ideja za zanimljiva predjela kojima ćete iznenaditi goste.
Od originalnih talijanskih brusketa s rajčicom i štapića inspiriranih poznatom caprese salatom od kuglica mozzarelle i cherry rajčica, salate sa sezonskim voćem - kruškama i orasima, mini sendviča od jedne od najzdravijih i najjeftinijih namirnica na svijetu - palente, do zanimljive rolade od palačinki punjenih šunkom i sirom, svatko će naći nešto po svom ukusu.
1. Talijanski brusketi s rajčicom
Sastojci:
1 baget
2 rajčice
5 listova svježeg bosiljka
3 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice sušenog origana
prstohvat soli
1 žličica balzamičnog octa
1 češanj češnjaka
Priprema:
Rajčice narezati na kockice pa dodajte sitno nasjeckani bosiljak. Potom posolite, pospite origanom, prelijte maslinovim uljem (1,5 žlica) i balzamičnim octom. Izmiješajte i ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate kruh. Kruh narežite dijagonalno na kriške, a odrežite vrh češnja češnjaka, pa većim dijelom trljajte kruh. Potom kruh premažite maslinovim uljem i stavite u grill tavu. Ako nemate tepsiju, kratko zapecite u pećnici, samo da dobije koricu. Prelijte rajčicama i poslužite.
2. Rolada od palačinki
Sastojci:
2 jaja
100 ml mlijeka
malo soli
100 g brašna
kremasti sir
kiselo vrhnje
ajvar
majoneza
šunka
ribani sir
masline
Priprema:
Napravite smjesu za palačinke tako što ćete umutiti jaja, pa u smjesu dodati mlijeko, malo soli i brašno. Dobro izmiješajte, pa ispecite 3 palačinke. Ako želite da budu točkaste, smjesi slobodno dodajte malo nasjeckanog peršina. Na radnu površinu raširite prozirnu foliju, pa na nju stavite palačinku. Premazati krem sirom, ajvarom, posložiti šunku i naribani sir, pa zarolati. Preko sira možete još jednom premazati krem sir ili kiselo vrhnje. Zarolajte i zamotajte u prozirnu foliju pa stavite na kratko u frižider. Sljedeću palačinku možete premazati majonezom, posložiti šunku, posuti sirom i maslinama ili dodati zelenu salatu... Odabir sastojaka je na vama, kao i količina. Ako vam treba više rolada, povećajte količinu palačinki.
3. Mini sendviči od palente
Sastojci:
2 šalice palente
1 žlica maslinova ulja
100 g ribanog sira
100 ml umaka od rajčice
bosiljak
sol, papar
Priprema:
Skuhajte palentu u vrućoj vodi prema uputama na pakiranju. Kuhanu palentu stavite u veću plitku posudu na centimetar debljine i pustite da se ohladi, a potom izrežite na jednake oblike. Premažite ih maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok se ne zarumeni. Preokrenite oblike na drugu stranu, pospite ih sirom i vratite u pećnicu. Pecite dok se sir ne rastopi. Umak od rajčice lagano zagrijte. Izvadite palentu iz pećnice, preklopite svaki komad drugim i poslužite uz umak.
4. Caprese ražnjići
Sastojci:
300 g cherry rajčica
20 g svježeg bosiljka
450 g mini mozzarella kuglica
maslinovo ulje
krema od aceta balsamica
sol, papar
Priprema:
Cherry rajčice operite i prerežite na polovine. Na svaki štapić stavite po jednu polovicu rajčice, list bosiljka, kuglicu mozzarelle i tako dok ne potrošite sve sastojke. Pokapajte maslinovim uljem, prelijte kremom od aceta, začinite soli i paprom pa odmah servirajte!
5. Salata od krušaka i špinata
Sastojci:
1 kg špinata
1 kriška mekog sira
1 kriška gaude
1 kruška
malo oraha
maslinovo ulje
Priprema:
Očistite špinat, operite ga i prelijte vrelom vodom. Ocijedite ga i stavite u posudu. Sir narežite na listiće, a oguljenu krušku na kockice i dodajte orahe. Sve umiješajte u topli špinat i začinite.